Echtpaar uit Wieringerwerf wil mantelzorgwoning in achtertuin niet afbreken

Datum:
  • donderdag 9 november 2017
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Ilona en Nico de Vries (72) van de Zeugweg in Wieringerwerf snappen er niks van en zitten met hun handen in het haar.






    Martijn Gijsbertsen 9-11-2017
    Ze moeten het ’houten paleisje’ in hun tuin, dat ze in 2015 als mantelzorgwoning voor hun in psychische nood verkerende dochter en twee kleinkinderen hebben gebouwd, afbreken of verplaatsen.

    Verhuisd

    Het huisje van circa 130 vierkante meter mag van de gemeente Hollands Kroon niet blijven staan, omdat de vrouw en haar zoons er slechts een paar maanden in hebben verbleven en alweer naar elders zijn verhuisd.
    Dat gebeurde nadat de situatie, volgens Ilona en Nico de Vries door de stoornis en het gedrag van hun 48-jarige dochter, totaal escaleerde en onhoudbaar werd.
    Voor ontruiming moesten de rechtbank en deurwaarder er zelfs aan te pas komen, want vertrekken wilde hun dochter niet.
    ,,Dat was een rampzalig en emotioneel privédrama, maar het moest gebeuren, uit zelfbescherming’’, zegt Nico de Vries.

    Brandbrief

    ,,Omdat de GGZ, de politie, jeugdzorg en kinderbescherming ook niet wisten wat ze moesten doen hebben we de burgemeester (Jaap Nawijn, red.) twee keer een brandbrief gestuurd met het verzoek om acute hulp’’, vertelt hij.
    ,,Daar hoor je dan niks van. Nu is ons gesommeerd de boel halsoverkop af te breken, terwijl we heel wat moeite hebben moeten doen om die mantelzorgwoning voor elkaar te krijgen. Het huisje kan ook niet worden afgebroken, dan valt het simpelweg uit elkaar’’, stelt zijn echtgenote.

    Gemakken

    De noodwoning kostte het paar uit Wieringerwerf meer dan een ton en is voorzien van alle gemakken: keuken, centrale verwarming, badkamer met douche plus sanitair.
    ,,Het huisje is uit liefde en met de beste bedoelingen gebouwd, het zou tot in ieder geval 2021 mogen worden gebruikt. We zouden het het liefst als mantelzorgwoning voor iemand anders willen houden, maar dat is niet toegestaan’’, verzucht Ilona de Vries.

    Zelfstandig

    En dat is een schop tegen het zere been van het stel. ,,Het bevreemdt ons dat in een maatschappij, waar de overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, we het niet voor hetzelfde doel mogen gebruiken’’, aldus haar man.
    ,,Er is genoeg animo voor mantelzorg, het is te gek voor woorden. We kennen een vriend, die twee heupen heeft gebroken en geen trap meer mag lopen. Daarover heeft de dokter een brief opgesteld. Voor hem zou het een uitkomst zijn.’’

    Gemiste kans

    ,,Maar nee, het wordt niet toegestaan. Voor je dochter mag het wel, voor anderen, zonder te verhuren, niet. Dat is toch een gemiste kans?’’
    Het echtpaar heeft protest aangetekend tegen de beslissing van de gemeente Hollands Kroon. Hun zaak wordt binnenkort behandeld door de commissie voor beroep- en bezwaarschriften.
    Vanaf de vergunningverlening waren Ilona en Nico de Vries ervan op de hoogte dat de noodwoning op hun erf moest worden verwijderd, wanneer de zorg voor hun dochter zou worden beëindigd.
    Zo stelt woordvoerster Noortje Slot namens de gemeente Hollands Kroon in reactie op de kwestie aan de Zeugweg.

    Bouwblok

    ,,Er is onder die voorwaarde toestemming verleend voor het tijdelijk plaatsen van een mantelzorgwoning buiten het bouwblok’’, aldus Slot. ,,Normaal zijn mantelzorgwoningen alleen binnen het bouwblok toegestaan.’’
    Dat sprake was van een schrijnende situatie en bijzondere omstandigheden heeft een rol van betekenis gespeeld in de beslissing toch medewerking te verlenen.

    Permanent

    ,,Nu blijkt dat de woning is neergezet om deze permanent voor mantelzorg te gaan gebruiken, is die situatie anders. De zorg kan doorgaan, maar binnen het bouwblok.’’

    4 reacties :

    Anoniem zei

    Een ambtenaar zou moeten meedenken aan een oplossing in plaats van zich te verschuilen achter de wet. Maak er een vakantiehuisje van of een onderkomen voor migranten of wie dan ook, afbreken is toch gewoon zonde.

    Sam Kooy zei

    Zodra het moeilijk wordt voor de gemeente wordt Noortje Slot steeds weer ingeschakeld. Op die wijze kan de beleidsbepalende ambtenaar zich prachtig achter haar verschuilen en verdwijnen in de mistige cultuur binnen het ambtenarenkorps van Hollandskroon. Nog los van het feit wie er gelijk of ongelijk heeft.

    Anoniem zei

    De dochter is weg dus moet het huisje ook weg.
    Dat was de afspraak.
    En een TON aan geld?? Zo ziet het er niet uit.

    Anoniem zei

    METEN MET 2 MATEN!!!!!!!!!
    Waar een familie hun mantelzorgwoning mogen afbreken kan elders in deze gemeente een VVD vriend van Nawijn probleemloos een appartementencomplex maken van een kantoor(bestemming kantoor volgens bestemmingsplan) zonder bouwvergunning en zonder bestemmingsplan verandering.
    Sterker nog, binnenkort verschijnt er een verdieping bovenop het gebouwtje en dat kan allemaal zonder bestemmingsplan verandering of omgevingsvergunning, zolang je natuurlijk over de juiste relaties beschikt binnen de politiek en het ambtenarenapparaat.

    Een reactie posten