Bewoners in actie tegen stank HVC

Datum:
 • woensdag 1 november 2017
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Middenmeer -  Handtekeningen moeten maatregelen afdwingen.

  Ed Dekker 1-11-2017

  Omwonenden van de stortplaats in Middenmeer van afvalbedrijf HVC houden een hand- tekeningenactie vanwege stankoverlast.

  Inwoners van Medemblik klagen steeds vaker over een 'niet te harden stank'. Horeca-ondernemer Jack Brakeboer (69) is de initiatiefnemer. ,,Met de actie hopen wij afdoende maatregelen af te dwingen. Zo kan het niet langer."

  Brakeboer wil dit weekeinde beginnen met de actie. Deze vrijdag heeft hij verder overleg met drie andere actievoerders: Margreet Schermer, Paul Rietmeijer en Siem Zeilemaker.  actievoerders: Margreet Schermer, Paul Rietmeijer en Siem Zeilemaker. De Medemblikker café-eigenaar roept de hulp in van vrijwilligers. ,,Met z'n vieren kunnen wij onmogelijk heel Medemblik aflopen. Vele handen maken licht werk. Iedereen zijn eigen buurtje."

  Handtekeningenlijsten komen beschikbaar in Café Brakeboer aan de Oosterhaven. Het aantal klachten neemt de laatste maanden sterk toe. Jack Brakeboer:,,Afgelopen zaterdagnacht was het weer raak. Er hing buiten een heel vieze compostgeur. Ik heb daar heel veel mensen over gehoord." Over de actie zegt Margreet Schermer: ,,Het wordt hoog tijd voor verdere stappen. Klachten indienen helpt niet meer."

  Het afvalbedrijf kent de klachten. Jan Mulder van de HVC: ,,Eind vorige week kregen wij zo'n vijftien meldingen. De oorzaak van de geurhinder is opnieuw moeilijk te achterhalen. De bron kan ook elders in de omgeving zijn. Direct ten noorden staan enorme kassen. En grasdrogerij Hartog is ook in de buurt."

  Siem Zeilemaker noemt een andere bron 'onmogelijk'. ,,De stortplaats is echt de oorzaak- daar ken ik de stank te goed voor."

  De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied te Zaandam inventariseert de klachten en beoordeelt de
  situatie ter plekke.
  Dit provinciaal inspectieorgaan heeft komende dinsdag een gesprek met de HVC.

  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten