Kanttekening: HVC-Middenmeer zadelt bewoners op met vieze smaak

Datum:
 • woensdag 25 oktober 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Pappen en nathouden. Dat vinden klagende Medemblikkers van de aanpak van HVC. Zij voelen zich aan het lijntje gehouden door het huisvuilbedrijf.
  Ed Dekker
  Paul Rietmeijer (68) klaagt al dik twee jaar over hardnekkige stankoverlast van de stortplaats en gft-verwerkingsinstallatie aan de Koggenrandweg in Middenmeer. Zo kan het niet langer, stelt hij.
  Alleen al de afgelopen zes maanden heeft Rietmeijer bijna veertig klachten ingediend. Een andere vaste klager is Margreet Schermer (57). Beiden wonen hemelsbreed zo’n 2,5 kilometer ten westen van de HVC-locatie. Hier zijn ook Afvalzorg en Sortiva actief.

  Niet te harden

  De stank doet zich bij vlagen voor. Die is soms niet te harden, vooral in warme periodes. Na een nacht stank had Schermer deze zomer bijna een hele dag een vieze smaak in haar mond.
  Rietmeijer informeert elke keer Jan Mulder (64), bij de HVC verantwoordelijk voor ’Middenmeer’. Zo ook in augustus tijdens een openluchtconcert in Medemblik. Het stinkt nu flink op de Oosterhaven, mailde Rietmeijer.
  Mulder vergelijkt de metingen van een e-nose in de tuin van Rietmeijer met de registraties van vier elektronische neuzen op het afvalterrein. Hij registreert en rapporteert. Maar verder?

  Reukvermogen

  Soms komt Mulder in Medemblik zelf ruiken. Zijn resultaten? Nauwelijks of geen stank, meldde hij deze week. Geen wonder. Mulder heeft, geeft hij toe, een slecht reukvermogen.
  HVC en Afvalzorg hebben in de loop van de tijd enkele maatregelen getroffen, maar die zijn dus niet afdoende. De klagers noemen initiatieven als een geurpanel en geursafari’s ’dooddoeners’.

  Inspectie

  Een andere klagende Medemblikker, Siem Zeilemaker (69), zit de Omgevingsdienst op de huid. Dit inspectieorgaan inventariseert nu de klachten. Dan moet ook blijken wie verantwoordelijk voor wat is.
  Hoe lang nog kunnen HVC en Afvalzorg zich achter elkaar verschuilen? Hoe lang nog mag je mensen deze overlast aandoen?
  Zeilemaker wil een bijeenkomst waarin de dienst tekst en uitleg geeft. Het stinkt volgens het raadslid al jaren. Hij verwacht dat Medemblik de HVC tot de orde roept als deze gemeente binnenkort uit bestuurlijk orgaan CAW stapt en dan als aandeelhouder directe invloed heeft.
  De klagers verliezen hun geduld. Een groot leger moedenlozen steunt hen.
  Ed Dekker
  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten