Hoogste tijd voor handhaving

Datum:
  • zaterdag 7 oktober 2017
  • in
  • Categorie: , ,
  • Schagen -  'Vreemd dat Noordkopgemeenten geen maatregelen nemen tegen houtrookoverlast'
    Martin van Raay - van Kenniscentrum Houtrookoverlast in oprichting - vindt het vreemd dat de Noordkopgemeenten geen maatregelen nemen tegen houtrookoverlast. Hij staat als ervaringsdeskundige Leen Leynse uit Wieringerwaard bij die tegen Hollands Kroon een rechtszaak
    heeft aangespannen.

    Leynse wil dat de gemeente optreedt, omdat hij overlast ervaart van houtkachels in de buurt. Van Raay reageert op artikelen die zaterdag 30 september in de krant stonden.

    ,,Het is niet juist dat een gemeente alleen het Bouwbesluit heeft om in te grijpenIn de zaak van Leynse refereerde ik aan een hele reeks van toepassing zijnde wetten en verordeningen.
    Geen enkele van die wetten werd door de gemeente niet van toepassing verklaard."

    Voorlichting 

    De overheid zet vaak in op voorlichting. Onderzoek in het buitenland heeft echter uitgewezen dat voorlichting niet werkt. Stokers sluiten zich er voor af en storen zich er niet aan.

    Het Longfonds stipt het stoken van afval aan. Het verbranden van afval is verboden. Zie de Wet Milieubeheer. Afval is alles waar iemand van af wil, dus dat is heel breed en omvat beslist de pallets die bedrijven door particulieren laten verbranden. In dat geval zijn niet alleen de stokers, maar ook die bedrijven strafbaar. Het wordt hoog tijd dat gemeenten deze wet gaan handhaven. Ze zouden een oproep kunnen plaatsen in de krant: hebt u afval stokende buren, meldt dat dan bij de gemeente.

    Wat in dit artikel niet aan bod kwam, maar zeker relevant is, is het recente vonnis dat Milieudefensie voor elkaar kreeg: de Nederlandse staat is veroordeeld tot het heel snel schoner maken van onze lucht en het nalaten van dingen die de vervuiling nog verergeren. Met dit vonnis kan de overheid de overlast aanpakken, buiten bovengenoemde wetten om. Gemeenteraden kunnen colleges oproepen het vonnis te respecteren.In Limburg is zoiets al in gang gezet.

    Vervuiling 

    Houtstoken is tweemaal zo vervuilend als kolen stoken, omdat hout per gewicht maar de helft van de energie bevat van steenkool. Voor dezelfde hoeveelheid warmte stook je dus tweemaal zoveel hout, wat tweemaal de vervuiling oplevert. Een rookpluim gaat niet meteen de lucht in, zoals de kachelverkoper beweert. Houtrook is zwaarder dan lucht, want het bevat fijnstof. Dus zodra de hitte eruit is, valt het omlaag - en dat is al na een paar meter. Verder is de elektrostatische lading van de rook tegengesteld aan die van het aardoppervlak, zodat het aardoppervlak de rook aantrekt. Rook stijgt dus maar even omhoog en valt daarna omlaag, tussen de huizen.

    Ubel Zuiderveld uit Winterswijk die een verbod wil op vuurkorven en houtkachels is niet de enige politicus die het probleem wél serieus neemt. Er zijn er veel meer, maar ze worden overstemd door de politici die van niets weten en vinden dat mensen het prima onderling kunnen oplossen."


    Info: rookoverlast.wordpress.com


    Noordhollands Dagblad






    0 reacties :

    Een reactie posten