Glyfosaat: geen toelating en geen verbod

Datum:
 • donderdag 26 oktober 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Eurocommissaris Andriukaitis moet met een nieuw voorstel voor de toelating van glyfosaat komen. Naar verwachting komt er een toelating voor beperkte tijd met voorwaarden die aansturen op definitieve beëindiging.

  Over de toelating van glyfosaat is in Europa nog steeds geen besluit genomen. De verwachting is nu dat de lidstaten op zijn vroegst over twee weken weer bij elkaar zitten met het dossier van de onkruidbestrijder op tafel. Dat betekent dat er geen verbod is, maar ook nog geen hernieuwde toelating.
  Het middel kan in elk geval het komende seizoen nog worden gebruikt. Bij een beëindiging van de toelating is altijd sprake van een beperkte overgangstermijn, waarbij bestaande voorraden kunnen worden opgebruikt. Alleen als er een acute situatie is, kan besloten worden een middel per direct te verbieden.
  Het besluit in Brussel gaat over de toelating van de werkzame stof. Het zijn de individuele lidstaten die gaan over de toelating van middelen, waarin die werkzame stoffen zijn verwerkt.

  Commissaris moet met nieuw voorstel komen

  Het voorstel van de Europese Commissie om glyfosaat voor een periode van tien jaar toe te laten, kreeg deze week onvoldoende steun. Dat betekent dat de Europese Commissie met een nieuw voorstel moet komen, dat wel voldoende steun krijgt van de lidstaten. Het is niet de bedoeling van Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis om de besluitvorming uiteindelijk spaak te laten lopen.
  Theoretisch is dat wel mogelijk. Bij een spaaklopende besluitvorming door de lidstaten, kan de Europese Commissie uiteindelijk zelf het heft in handen nemen. Een commissiewoordvoerder zegt dat Andriukaitis het niet zover wil laten komen. Dat betekent dat de commissaris met een nieuw voorstel moet komen.

  Juridische stappen

  Mocht de beslissing zijn om glyfosaat geen hernieuwde toelating te geven, dan kan de Europese Commissie rekenen op juridische stappen van producent Monsanto, die al op voorhand heeft aangegeven desnoods de juridische weg te volgen.
  De verwachting is echter dat er wel een toelating zal komen voor een beperkte periode, met daarbij voorwaarden die aansturen op een definitieve beëindiging van de toelating over vijf of zeven jaar. Precieze voorstellen liggen echter nog niet op tafel.
  Jan%20Braakman%20nieuw

  0 reacties :

  Een reactie posten