Dreiging datalek is reden tegenvaller

Datum:
 • zaterdag 14 oktober 2017
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - De overschrijding van de begroting van de gemeente Hollands Kroon van bijna vier ton op ict-kosten is goed te verklaren.
  Martijn Gijsbertsen
  Zo stelt wethouder Theo Meskers (financiën). Hij weerspreekt met klem dat het in het gemeentehuis een financiële  wanorde zou zijn.

  Privacy

  ,,Wij hebben als gemeente onder meer te maken gekregen met aangescherpte eisen op het gebied van privacy", aldus Mesker'

  ,,Dat houdt ook in dat datasystemen degelijk beveiligd moeten zijn, zodat er  geen lekken ontstaan en buitenstaanders bij gegevens van inwoners kunnen. Daar hebben we extra  in moeten investeren. Het is het meest ingrijpende dossier in elke gemeente."

  De wethouder wil na alle ophef over tegenvallers in de begroting, het te laat informeren hierover van de gemeenteraad en het vertrek van twee topambtenaren helder maken dat Hollands Kroon beslist controle op de financiën heeft.

  "Je hebt altijd te maken met mee- en tegenvallers. Maar het financieel beleid is stabiel, we hebben het in de hand."

  Heffingen 

  ,,We hebben als gemeente de afgelopen vijf jaar geen verhoging van lokale heffingen of belastingen voor inwoners hoeven door te voeren. Dat kan geen andere gemeente in de Noordkop ons nazeggen."

  Bovendien, stelt Meskers, is de reserve van een half miljoen euro voor onvoorziene uitgaven door Hollands Kroon intact. ,,Die buffer bestaat al jaren. We hebben er nog geen beroep op hoeven doen."

  Hollands Kroon heeft vanwege een correctie door de rijksoverheid op de eigen Wmo-bijdrage (Wet maatschappelijke ondersteuning) verder bijna een half miljoen euro terug moeten betalen.

  Beslommeringen 

  En er is in de gemeente voor een kleine twee ton meer gebruik gemaakt van bijzondere bijstand. ,,Dat komt ook doordat we meer statushouders hebben." In zijn ogen allemaal zaken met financiële gevolgen, die te verklaren zijn."

  "Je kunt van mij aannemen dat wij uitermate zorgvuldig met geld van onze inwoners omspringen. Ook voor 2018 en verder hoeven we geen lastenverzwaring te berekenen. Zij moeten van interne beslommeringen helemaal niks merken."

  Noordhollands Dagblad


  3 reacties :

  Sam Kooy zei

  Dit is een ongelooflijke lulsmoes van die Meskers. Fout na fout, ontslag na ontslag maar de oorzaken liggen elders. Ver weg van zijn bureau. Door deze houding wordt je sprakeloos !

  Anoniem zei

  De grootste datalekken bevinden zich tussen stoel en beeldscherm.

  Al 5 jaar geen verhogingen doorgevoerd. Vanzelfsprekend, de burgers zouden geld terug moeten krijgen...niet geleverd geld terug.

  Een half miljoen voor onvoorziene uitgaven...een potje om fouten onder de mat te schuiven...tis maar hoe je het wilt zien

  En dan nog beweren dat je zorgvuldig met het geld om gaat na al die blunders en juridische fiasco’s. Laat de burgers toch niet lachen...het is om te huilen!

  Anoniem zei

  Vuilnisman, kan deze zak ook mee?

  Een reactie posten