Commentaar: Stembureau

Datum:
 • zaterdag 28 oktober 2017
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon - Op 21 maart van het komend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen.
  Michiel Snik 28-10-2017
  In verschillende landen is het gebruikelijk dat de verkiezingsstrijd tot in het stembureau wordt gevoerd, in ons land is dat gelukkig niet het geval. Burgers mogen op die plek op geen enkele manier meer worden beïnvloed, zo is wettelijk vastgelegd.
  In Hollands Kroon is het, net als in veel andere gemeenten, gebruikelijk dat oud-politici zich als vrijwilliger opwerpen om stembureaus te bemensen. In mijn gemeente kwam ik op die manier prominente lokale politici van toen tegen, onder wie oud VVD-wethouder Enno Bijlstra. Niet dat hij op enigerlei wijze de stemkeuze beïnvloedde in het stemlokaal, maar ik kan mij voorstellen dat twijfelaars door de aanwezigheid van een bekend gezicht toch het hokje van de VVD rood kleurden. In andere stembureaus waar bekende gezichten van oud-politici zitten, zal dat niet anders zijn.
  De Kiesraad ziet dat net zo en adviseert politici voortaan te weren uit de stembureaus.
  Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon heeft dit advies nu overgenomen. Zijn collega Marjan van Kampen van Schagen heeft nog geen beslissingen genomen. Om iedere schijn van beïnvloeding in het stembureau te vermijden, is het niet meer dan logisch dat zij hetzelfde besluit als Nawijn.
  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Sam Kooy zei

  In tegenstelling tot van Kampen kan Nawijn zich in principe al helemaal niets meer permiteren. Of juist wél ? Ik zie dit stukje in het NHD als niet meer dan een mededeling (van wie ?) en bladvulling wegens tekort aan regionaal nieuws.

  Zorro zei

  Ja Sam, de vraag die gesteld moet worden is met hoeveel belastinggeld het NHD gesubsidieerd wordt om ons continu onder leugens te bedelven.

  Een reactie posten