Aanpakken van blauwalg duur

Datum:
  • maandag 9 oktober 2017
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Westerland - Lutjestrand dreigt status zwemlocatie te verliezen.
    Mike Deutekom

    De gemeente Hollands Koon overweegt met een structurele aanpak tegen de jaarlijks terugkerende blauwalg-uitbraak bij het Lutjestrand bij Westerland te komen. Gebeurt dat niet, dan dreigt het Lutjestrand de status van officieel openbaar zwemwater te verliezen. Maar de oplossing kost waarschijnlijk tonnen.

    Elke zomer is het weer raak: bij het Lutjestrand aan het Amstelmeer wordt blauwalg geconstateerd, waarna zwemmers wordt geadviseerd daar niet meer het water in te gaan. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier constateert dat blauwalg een groeiend probleem is. Dat komt voornamelijk door de hogere temperaturen en de voedselrijkdom in het water. Als er geen effectieve maatregelen worden genomen tegen de blauwalgproblematiek bij het Lutjestrand, wordt  deze plek mogelijk geschrapt van de lijst met openbare zwemlocaties.
    _______________________________________________
    Blauwalg is geen alg
    In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is blauwalg geen echte alg maar een bacterie. 
    De bacteriĆ«n kunnen giftige stoffen afscheiden die bij inslikken ziek maken.
    ________________________________________________

    In een memo van het college van burgemeester en wethouders wordt gesteld dat het hoogheemraadschap de zwemwaterfunctie als een wens van de inwoners en de gemeente ziet en daarom verwacht Hollands Noorderkwartier ook dat Hollands Kroon het initiatief neemt om het probleem op te lossen. Hollands Noorderkwartier is bereid om de gemeente te ondersteunen met expertise en een bijdrage voor nader onderzoek, op voorwaarde dat de gemeente en de provincie Noord-Holland minstens een evenredig deel bijdragen.

    Vaststaat dat er hoge kosten gemoeid zijn met een structurele oplossing. ,,Vandaar dat het college eerst nader onderzoek wil. Ook moet er ruimte worden gevonden in de begroting voor 2018", zegt gemeentewoordvoerster Noortje Slot. ,,Een effectieve maatregel voor het Lutjestrand is het doorspoelen van het zwemgedeelte met blauwalgarm water uit de diepere delen van het Amstelmeer. Deze techniek heeft zich bewezen bij de jagersplas in Zaandam en het Geestmerambacht in Langedijk. De maatregel is technisch haalbaar maar kost tonnen en is kwetsbaar." Dit laatste omdat er onder meer een pomp moet worden afgezonken en de leiding door boten kan worden aangevaren. Strandtenthouder Edwin Wittink van Brandend Zand op het Lutjestrand hoopt dat de blauwalg wordt aangepakt. ,,Hoewel ik denk dat er altijd zal worden gezwommen, is het beter dat het Lutjestrand een officiƫle zwemlocatie blijft."

    Noordhollands Dagblad


    4 reacties :

    Dekker zei

    Niet alleen is er sprake van blauwalg bij het Lutjestrand maar het hele Amstelmeer is er van vergeven bij warm weer(veroorzaakt door landbouw/bollen gif?). Ook in Van Ewijcksluis is er ieder jaar sprake van blauwalg, maar ook daar wordt niets aan gedaan, zelfs niet als verontruste burgers de gemeente er voor waarschuwen. Zelfs het plaatsen van een bord door de gemeente met daarop een waarschuwing voor de spelende jeugd is nog teveel gevraagd voor ambtenaren van gemeente en Milieudienst. De opgegeven reden van de Gemeente/Milieudienst is: "het water in Van Ewijcksluis is geen officieel zwemwater".

    Dat er al tientallen jaren massaal gezwommen wordt bij het sluisje is geen reden voor het ambtenaren korps en de verantwoordelijk wethouder zich er druk om te maken. Je zou als verantwoordelijk ambtenaar eens de moeite nemen om het "thuiswerken" even in de steek te laten om poolshoogte te gaan nemen.

    Zorro zei

    Voedselrijkdom? Komt door de stront van de ganzen die zo nodig beschermd moeten worden. Dit land met bestuurders en idiote dwang op allerlei extreem gebied- en milieugroepen is volledig krankzinnig geworden en het stomme volk snapt nog steeds niet dat die waanzin alleen kan groeien uit het geld wat over hun ruggen verkregen wordt. Wordt wakker!

    Anoniem zei

    Blauwalg ontstaat door een teveel aan voedingsstoffen in het water. Dat teveel kan veroorzaakt worden door het gebruik van teveel meststoffen door de boeren.
    Zoals de paling in het Lage Oude Veer vergeven was door kwik vanwege bestrijdingsmiddelen(kwik) in de bollen en aardappelteelt(nu verboden) zo ontstaat de blauwalg door o.a. weer de boeren met hun vele meststoffen.

    moeder van 3 zei

    Danku. Meststoffen dus. Smeerlapperij.
    Weg met de industiele monocultuur

    Een reactie posten