Duincamping botst met bollenbedrijf

Datum:
  • woensdag 16 augustus 2017
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Sint Maartenszee  - Camping vreest overlast bij huisvesting seizoenarbeiders.


     Ron Ranzijn 

    ,,Uw perceptie over mogelijke overlast is duidelijk verschillend", constateerde bestuursrechter W. van Brussel bij de zaak tussen duincamping De Lepelaar enerzijds en de gemeente Schagen en bollenbedrijf Salmon anderzijds.

    De camping in Sint Maartenszee heeft de rechter verzocht de gemeentelijke vergunning voor huisvesting van veertig seizoenarbeiders bij het bollenbedrijf te schorsen. Het plan is in strijd met het bestemmingsplan Buitengebied Zijpe. Maar de gemeente heeft gebruik gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid.

    Woordvoerster M. Alberts sprak namens De Lepelaar haar zorg uit over de gevolgen van de aanwezigheid van de seizoenarbeiders voor de rust op de in een natuur- en stiltegebied gelegen camping. Zij putte uit ervaringen met Poolse arbeiders bij een camping in Limburg. Daar zorgden luidruchtige Polen onder invloed van alcohol tot laat in de avond voor veel overlast. ,,Daarover hoeft maar een gast op internet te klagen en de negatieve gevolgen zijn daar', betoogde zij. Volgens de aanvrager gaat het tegenwoordig voornamelijk om werkstudenten die's avonds na het werk eerder rust dan vertier zoeken.

     Salamitactiek 

    Advocaat L. van Eyck van Heslinga verweet de gemeente een salamitactiek. Er is vergunning verleend voor de bouw. De vergunning voor het gebruik van de accommodatie zou later volgen. Dit terwijl volgens de raadsman de wijzigingsbevoegdheid betrekking heeft op dat gebruik en niet op de bouw.

    De advocaat zette ook vraagtekens bij de gepresenteerde maten van het aangevraagde bouwwerk. Dat zou het toegestane bouwvlak vijf meter overschrijden. De aanvrager ontkende dat.

    De raadsman stelde verder vast dat de aanvrager naar eigen zeggen zelf hooguit vijfentwintig werknemers moet onderbrengen. Er wordt dus een pensionfunctie ten behoeve van andere bedrijven aan toegevoegd. Van Eyck van Heslinga wees er ten slotte op, dat de gemeente huisvesting van werknemers op verblijfrecreatieterreinen afwijst. Het is dan onjuist dergelijke voorzieningen direct tegenover een camping wel toe te staan.

    De rechter doet binnen twee weken uitspraak.

    Noordhollands Dagblad




    3 reacties :

    h.oldeboom zei

    Hoe voller (een land) hoe drukker; wat willen die Hollandertjes nu eigenlijk?

    Johann zei

    Waarom is er een huisvesting voor buitenlandse arbeiders nodig terwijl wij in dit land van 'melk en honing'nog circa 500. 000 werklozen thuis hun tijd verdoen.Vele anderen en ik begrijpen het niet meer wat de ambtenaar bezielt om voor buitenlandse krachten zo'n bebouwing toe te staan.

    h.oldeboom zei

    @ heer Zillig,

    De vraag die ik mijzelf stel is: Wie worden er beter van? Wel, dat zijn de aannemers, de uitzendbureau's /huisjesmelkers die deze buitenlandse arbeiders in hun panden tegen de door hen vastgestelde tarieven laten wonen. Kom je niet bij ons wonen dan krijg je geen werk - iets van verplichte nering wat doet denken aan de jaren 1900.

    Een reactie posten