Hollands Kroon zet haar monumenten op lijst

Datum:
 • maandag 10 juli 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna -  Hollands Kroon gaat een monumentenlijst samenstellen en maakt daarmee een start  met monumentenbeleid. De gemeente heeft wel een monumentencommissie.
  Lydia Jasper  Voor fractievoorzitter Jan Eichhorn van GroenLinks is het een kleine overwinning toen bijna de voltallige gemeenteraad de motie steunde. Alleen de VVD-fractie ging tijdens de behandeling van dit punt tijdens de bespreking van de kadernota niet akkoord.

  __________________________________________

  'Drie jaar lang zoveel weerstand ontmoet in raad'

  __________________________________________

  ,,Ik ben al drie jaar bezig om de monumenten op de kaart te zetten", zegt Eichhorn. "Maar er was al die tijd zoveel weerstand. Waar dat vandaan kwam? Een hele goede vraag, ik heb geen idee. Terwijl omringende gemeenten wel geld in hun monumentale panden steken. In 2014  had Schagen 143 gemeentelijke monumenten en heeft daaraan 25.000 euro uitgegeven."

  Slopen 

  Terwijl het volgens hem belangrijk - zelfs nodig - is dat historische gebouwen beschermd worden. ,,Zonder zo'n lijst kan iedereen zo maar een monumentaal pand of onderdelen slopen of veranderen,"

  In eerste instantie wilden GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, Progressief Hollands Kroon, D66, Onafhankelijk Hollands Kroon en Senioren Hollands Kroon geld reserveren voor het monumentenbeleid. Ze wilden 20.000 euro in de begroting van 2018 op laten nemen zodat gestart kan worden met de lijst. Maar omdat moeilijk in te schatten is hoe hoog de kosten zouden zijn, werd besloten dat te schrappen.

  Volgens Eichhorn bestaan er nogal wat misverstanden over het onderwerp."Bewoners of eigenaars van panden die op de monumentenlijst staan, vrezen vaak dat ze niets meer mogen 'doen'. Maar het betreft vaak punten als de gevel of die antieke haard. Het staat de bedrijfsvoering of inrichting niet in de weg. Sterker nog; er zijn subsidies en leges om verbeteringen aan het pand te stimuleren."

  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Zorro zei

  Als er een monument is dat niet zozeer verwaarloosd maar wel deskundig verstopt achter de bosjes aan het oog onttrokken is, dan is dat het monument 'Voor hen die vielen' bij Westerland. Mede veroorzaakt door het in de jaren'30 'moreel wegkijken en politiek ontkennen van de Nazi dreiging vanuit Duitsland. En de geschiedenis herhaalt zich; nu de EU-dictatuur onder leiding van Duitsland wederom nakende is, zou het gepast zijn dit monument uit zijn verstopping te halen en duidelijk zichtbaar langs de weg te zetten. Opdat U niet vergeet!

  Een reactie posten