Column Evert Marsman: ‘20.000 euris’

Datum:
 • zaterdag 1 juli 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Breedband internet  EVERT MARSMANS Westerland


   Breedband internet


  Alsof het een hamerstuk was gingen alle politieke partijen op de raadsvergadering van 20  juni akkoord met het reserveren van 20.000 euro. Kosten voor juridisch en financieel advies met betrekking tot de aanleg van supersnel glasvezel internet in het buitengebied van Hollands Kroon. Ik geef u dit advies gratis: niet doen. 

  Ruim honderd glasvezelcoöperaties gingen u voor. De uitzondering daargelaten, allemaal zonder succes.Waarom gemeente en provincie ervoor kiezen, om juist nu aan dit dode paard te gaan trekken is een raadsel.

  De markt blijkt op geen enkele wijze voor dit project te porren. Geen enkel bedrijf lukt het om voor een redelijke prijs een winstgevende business case te presenteren. Keer op keer moeten de kosten naar boven worden bijgesteld.
  Over de noodzaak van supersnel internet lopen de meningen sterk uiteen. ondanks uitgekiende, uitgebreide en peperdure campagnes slaagt men er niet in om voldoende deelnemers voor deze onderneming te werven. Zelfs op de plekken waar wel glasvezelkabel is gerealiseerd, blijven de aantallen deelnemers achter.

  Potentiële afnemers wordt 'snel en betrouwbaar internet tot ver in de toekomst' beloofd. Jammer dat ren. Ook jammer dat niemand een indicatie geeft hoe ver die toekomst rijkt. Snel internet is een relatief begrip.

  Snel is alleen maar snel in vergelijking met iets dat langzaam is. Het is ondenkbaar dat een gebied met een beperkte internetbehoefte (geen ict bedrijven, geen mediabedrijven, geen financiële sector) betere en duurdere internettoegang krijgt, dan gebieden die deze behoefte wel hebben.

  Ondenkbaar is misschien een onhandige inschatting, als we de geschiedenis van het provincie en gemeentebestuur in ogenschouw nemen. Neemt niet weg, dat een investering van 20.000 euro in deze context als weggegooid geld mag worden beschouwd.  Hollands Kroon Nieuws

  1 reacties :

  Bakker zei

  De bestuurders van Hollands Kroon zijn een kei in het verspillen van gemeenschapsgeld omdat het merendeel geen kennis van zaken heeft en dan maar met de rest van de onnozelen meelopen.

  Een reactie posten