Veiligheidsregio: het kost wat

Datum:
  • zondag 18 juni 2017
  • in
  • Categorie:
  • Schagen - Miljoenen bezuinigen op hulpverlening maar wel salaris van 27.000 euro per maand betalen.

    Ronald den Boer


    De tien miljoen euro die de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord aan externe deskundigen uitgaf riekt naar ordinaire geldsmijterij. Waarna de vice-voorzitter van de Veiligheidsregio, de Helderse burgemeester Koen Schuiling, ook nog eens schaamteloos salarissen van 27.000 euro per maand goedgepraat.

    Veiligheid mag iets kosten. En dat doet het ook. Alleen al in Noord-Holland Noord kosten brandweer, ambulance, meldkamer en de hele organisatie, die hier omheen is opgetuigd dit jaar bijna 63 miljoen euro. De deelnemende gemeenten hoesten daarvan samen bijna veertig miljoen euro op.
     
    ANALYSE

    Tot enkele jaren geleden had elke gemeente zijn eigen brandweerkorps en ambulancedienst. Het was knap overzichtelijk. Zo had de brandweer in Den Helder een commandant, een ondercommandant, een mevrouw van de administratie, enkele mensen die over brandveiligheid en preventie gingen en natuurlijk de spuitgasten zelf; de mannen en vrouwen die letterlijk 'met hun poten in het bluswater stonden'. In omliggende gemeenten was dat weinig anders, al wordt daar veel gewerkt met vrijwilligers.

    Doelmatig 

    Toen bedacht iemand dat al die hulpverlening beter samengevoegd kon worden tot één regionale club. Dat was doelmatig, er kon gemakkelijker samengewerkt worden en op termijn zou het geld besparen. Er kwam een regionale organisatie met managers, ict'ers, voorlichters, financieel controllers en administratief personeel.

    Om te zorgen dat dat allemaal een beetje goed functioneerde werden allerlei 'deskundigen' ingevlogen met functies als 'deelprojectleider regionalisering' (kosten: 296.138 euro), 'manager bedrijfsvoering strategisch' (271.354 euro) en 'projectmedewerker verhuizing en telefonie' (79.794 euro voor drie maanden werk, oftewel een maandsalaris van 27.000 euro). Uitgaven die in schril contrast staan met de miljoenen bezuiniging die moest worden doorgevoerd bij de Veiligheidsregio.

    Het kon niet anders en het kon niet goedkoper, verdedigt directeur Steven van de Looij deze salarissen. En ze werkten er volgens hem hard voor: wel 45 tot 50 uur per week! Dat zal de brandweerman die voor tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand bij nacht en ontij zijn leven in de waagschaal stelt deugd doen: de baas over de telefoons werkte ook hard.

    Brief 

    Vice-voorzitter Schuiling voelde na de bekendmaking van deze uitgaven de bui al hangen en stuurde prompt een gaat-u-rustig-slapen-brief naar gemeenteraadsleden met in grote lijnen hetzelfde betoog.

    En zo wordt andermaal een cultuur in stand gehouden waarin (semi-)overheden niks meer zelf doen en voor alles en nog wat bijna automatisch dure adviseurs ingehuurd worden.

    Noordhollands Dagblad




    3 reacties :

    Anoniem zei

    Tegenwoordig lijken veel overheidsinstellingen meer op Criminele Organisaties. Ook nu weer is we sprake van belachelijke salarissen en overbodige baantjes en als er gelogen moet worden is dat ook geen enkel probleem, ook niet voor de rechter.

    Johann zei

    'Wat maakt het uit wat het kost, mijn vriendjes hebben in ieder geval een vette boterham', moet de Helderse burgervader hebben gedacht. Het is trouwens ook goed voor mijn 'old boys network' als ik later op straat wordt gezet. En de burger maar zuchten en betalen. Wanneer komt 'de opstand'tegen deze verkwisting van gemeenschapsgeld. In België noemt men dit 'het verschijten van frankjes' !

    Sam Kooy zei

    En wanneer is het tijdstip gekomen dat we met z'n allen op de barricaden gaan ?

    Een reactie posten