Huishoudelijke mededeling: graag niet meer twijfelen aan objectiviteit rechters, merci

Datum:
 • vrijdag 9 juni 2017
 • in
 • Categorie:
 • Is heel kwetsend voor rechters, zomaar oordelen van gewone mensen moeten aanhoren

   09-06-2017, 
  Erg he? Las u het al, de schan-da-lige behandeling die rechters in dit land ten deel valt? Nederlandse rechters beklagen zich over het gebrek aan respect voor hun vonnissen op social media en in de pers. En ook hebben zij het gevoel dat hun neutraliteit soms een pietsie in twijfel getrokken wordt.
  Raar.
  Vooral het gebrek aan vertrouwen in die onafhankelijkheid op sociale media in de afgelopen twee jaar wordt door een groot deel van de ondervraagde rechters gevoeld. Van de 575 Nederlandse deelnemers aan de Europese enquête geven 172 rechters aan dat disrespect op sociale media te hebben ervaren.

  Ivoren toren-types

  En dat mensen dan nog zeggen dat rechters ivoren toren-types zijn he, die geïsoleerd van gewone mensen hun vonnissen in elkaar flansen? Ze komen zelfs op social media, moet u nagaan, hoe heel-gewoon-gebleven wilt u het hebben?
  De rechters lezen in de (social) media over ‘D66-rechters’ en ‘neprechtbanken’ en al dat gesputter van het janhagel over hun doortimmerde oordelen.

  Dat rechters onbekommerd sociale experimenten op de samenleving uitvoeren (maar nooit in buurten waar zijzelf wonen!) in de vorm van bijvoorbeeld TBS-proefverloven toewijzen enzo, it’s part of the game. Dat rechters mensen veroordelen om Facebookcommentaren, hoe zou dat het vertrouwen in de onpartijdigheid van het gilde kunnen ondermijnen?

  Verkeerd soort populisme

  Het is juist goed dat alleen anti-zwart racisme door blanken wordt veroordeeld en nooit eens hardcore antisemitisme door allochtonen of zware bedreigingen aan het adres van populistische politici. Een veroordeling voor ‘vies, vuil wijf’ moet de burger juist extra vertrouwen in de rechtspraak geven, zo brengt men immers het fatsoen weer terug in de samenleving. En politici moet je ook veroordelen, tenminste, de politici van het ‘verkeerde soort populisme’. Komt beslist niet subjectief en politiek bevooroordeeld over verder.
  Ook heel fatsoenlijk: een dronken Pool die een kind van drie en haar opa en oma doodrijdt, een taakstraf geven. En het doodmartelen van een kleuter, okee, dat is erg maar ook die dader verdient een tweede kans. Zelfs als er een vers rapport ligt dat de man veel te gevaarlijk is om uit TBS te halen, en ook als het zusje van het slachtoffer nog leeft en er weinig voor voelt om de tweede kans van de psychopaat te worden.

  Uw mening kan zomaar strafbaar zijn

  Behalve niet of te laag straffen, zijn er ook gevallen van ten onrechte straffen door de onafhankelijke, eerlijke en deskundige rechters. Duizend gevallen per jaar, om precies te zijn. Een paar foutjes die mensen hun halve leven en hele reputatie kosten, kan gebeuren, is geen reden om dan meteen maar te gaan twitteren over incompetente faalhazen in een toga.
  Dus mensen. Stop met rechters kwetsen. Aanvaard hun oordelen, zonder kritiek, zonder zelfs maar een mening. Pas zelfs maar een beetje op met die mening. Die is voordat u het weet strafbaar namelijk. Goddank is de pakkans in Nederland vrijwel nihil, dus de kans dat u ooit oog in oog staat met een rechter is – mits u beslist geen meningen geeft op social media! – sowieso geruststellend klein.

  2 reacties :

  Mr. X zei

  Respect moet je verdienen; dat krijg je niet door een toga aan te trekken, op een verhoging te gaan zitten en streng patriarchaal den volke aan te kijken. Er zijn teveel voorbeelden in de geschiedenis dat die zogenaamde rechters niets meer waren dan handlangers van de macht; dat punt naderen wij nu weer en zelfs dat snappen die eenzijdige afgestudeerden niet. Vergeet de moord op Pim Fortuyn en de veroordeling van de dader daarom nooit; dit was in de recente geschiedenis het duidelijkste voorbeeld van een corrupt rechtssysteem.

  Anoniem zei

  Rechters zijn gewone mensen, precies zoals het merendeel van ons. Een deel van ons heeft gestudeerd, anderen weer niet, maar we zijn allemaal gewone mensen. Sommigen hebben een drankprobleem, weer anderen hebben een drugsprobleem en weer anderen hebben problemen thuis en dat is bij de dames en heren rechters niet anders of dacht u dat een 5 jaar durende rechtenstudie veel aan het karakter van de rechtenstudenten zal veranderen?
  Wat de integriteit van die groep betreft, alleen al in de regering viel de ene na de andere rechtenstudent van VVD huize om, integer?, dat gelooft al niemand meer. Vader en zoon Poot van de Chipshol affaire weten inmiddels dat een deel van die rechters zo corrupt als de neten was, dat is ook bewezen.
  Dat de dames en heren van de rechterlijke macht zich boven het gewone volk verheven voelen is nergens op gebaseerd, of het zou hun ongebreidelde macht moeten zijn die hen is ingefluisterd door hogerhand. Keer op keer vinden er verbazingwekkende uitspraken plaats die helemaal nergens op gebaseerd zijn en het meest erge is nog dat, zoals in iedere bedrijfstak regel is om de rotte appels te verwijderen, de rotte appels in de mand van de rechterlijke macht gewoon kunnen blijven zitten omdat ze voor het leven zijn benoemd.

  Een reactie posten