EU springt, met Nederland voorop, in gat financiering VN-klimaatonderzoek na vertrek VS

Datum:
  • donderdag 15 juni 2017
  • in
  • Categorie: ,
  • Nederland verdubbelt donatie tot 100.000 euro


    Europese landen gaan op initiatief van Nederland het financiële tekort aanzuiveren dat bij het VN-klimaatpanel IPCC ontstaat door de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het akkoord van Parijs. Dat zegt demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu tegen de Volkskrant.
    on Climate Change) publiceert de wetenschappelijke rapporten die de basis vormen van het klimaatakkoord. Het in Genève gevestigde bureau verzorgt ook cruciale uitvoeringstaken, zoals de beoordeling van de klimaatplannen van de 194 aangesloten landen.

    Met het besluit van president Trump om het Parijse akkoord op te zeggen verloor het IPCC begin deze maand zijn grootste donor, met 1,8 miljoen euro goed voor eenderde van het budget. Dat is een acuut probleem voor 'Parijs', zegt Dijksma, want het IPCC is 'de motor achter de uitvoering van het akkoord'.

    Nederland verdubbelt bijdrage

    Dijksma verdubbelt de Nederlandse bijdrage tot 100.000 euro dit jaar en komend jaar
    Dit komt extra slecht uit omdat het werk van het IPCC toeneemt. Komende jaren moet het naast zijn reguliere rapport drie speciale rapporten afleveren, onder meer over scenario's om de opwarming tot 1,5 graad te beperken. 'Dit zijn cruciale werkstromen waarvan de voortgang niet mag worden gehinderd door gebrek aan financiering', schrijft Dijksma aan EU-voorzitter Malta.

    Dijksma verdubbelt daarom de Nederlandse bijdrage tot 100 duizend euro dit jaar en komend jaar (plus 50 duizend extra voor de 1,5 graad studie), en roept andere EU-lidstaten op hetzelfde te doen. Onder meer Duitsland heeft al toegezegd. Haar plan wordt maandag besproken op de Europese Raad in Luxemburg, waar de Europese reactie op de uittreding van de VS op de agenda staat.

    Symbolische donatie

    Het is verstandiger zoiets met een groep te crowdfunden. Het heeft meer impact als de EU dat doet

    Het gaat om relatief kleine bedragen, maar ze zijn symbolisch van grote betekenis, zegt Dijksma, die niet heeft overwogen het hele gat voor Nederlandse rekening te nemen. 'Het is verstandiger zoiets met een groep te crowdfunden. Het heeft meer impact als de EU dat doet. Zo laat je zien dat Europa verantwoordelijkheid neemt en straal je leiderschap uit.'

    Begin dit jaar sprong collega Liliane Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking bij toen Trump de Amerikaanse bijdrage schrapte aan ontwikkelingsclubs die abortus ondersteunen. Ze zegde 10 miljoen toe en begon een inzamelingsactie voor voorlichting over anticonceptie. Wil Dijksma ook even makkelijk scoren? 'Nee, dit is oprechte bezorgdheid dat er grote gaten gaan vallen.'
    Het zou beter zijn als ook landen als China of Brazilië meedoen met het detacheren van wetenschappers
    Hoogleraar milieusysteemanalyse Rik Leemans
    Hoogleraar milieusysteemanalyse en IPCC-veteraan Rik Leemans (Wageningen Universiteit) juicht Dijksma's initiatief toe. Hoewel de bulk van het IPCC-werk 'liefdewerk oud papier' is dat in feite door de werkgevers van de betrokken wetenschappers wordt betaald, brengt het schrappen van de Amerikaanse steun volgens hem de continuïteit van het IPCC wel degelijk in gevaar.

    Leemans vreest alleen voor de internationale uitstraling van het IPCC. 'Het zou beter zijn als ook landen als China of Brazilië meedoen met het detacheren van wetenschappers. Europa financiert al de werkgroepen over de oorzaken van de opwarming en het terugdringen van emissies. Als we ook nog de werkgroep 'gevolgen en aanpassingen' gaan doen wordt de verhouding wel erg scheef.'

    Miljardentekort


    De Amerikaanse opzegging van 'Parijs' heeft ook grote gevolgen voor het VN-klimaatfonds. Daar moet vanaf 2020 100 miljard dollar per jaar in om arme landen te helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de opwarming. De VS hebben onder president Obama 3 miljard dollar toegezegd. De nog te betalen 2 miljard heeft Trump geschrapt. De hoop is dat andere landen dit opvangen.

    Die beslissing is aan het volgende kabinet, zegt Dijksma. 'Maar het is gezien de enorme bedragen duidelijk dat zo'n tekort niet zomaar even door Europa kan worden gecompenseerd.' Het fonds wordt echter niet alleen gevuld met regeringsbijdragen. 'Ik hoop dat ook individuele Amerikaanse staten, grote bedrijven en vermogende particulieren bereid zijn in dat gat te springen.'
    De Volkskrant

    2 reacties :

    h.oldeboom zei

    Een dommer mens dan die Dijksma bestaat er niet; zou ze niet (willen) weten dat er heel oude kaarten bestaan waarop Groenland ZONDER ijs is aangegeven? Wat zou dat voor onze streken betekenen? Juist ja, wegwezen hier; want die kaarten dateren uit tijden dat er nog geen auto's en vliegtuigen bestonden.

    Bakker zei

    Het zou me verbazen als Dijksma niet zou weten dat er in vroeger jaren op Groenland land en veeteelt was.
    Dijksma weet ook dat het merendeel van de Nederlandse bevolking afgaat op wat regering en media ons wijsmaken, we betalen toch wel aan de CO2 hysterie en het eind is nog lang niet in zicht. Arm armer en rijk veel rijker, dat is het doel van de socialisten, alles met iedereen delen, behalve dan figuren als Dijksma, daar gelden andere normen voor.

    Een reactie posten