Shell tegen milieu eis

Datum:
  • vrijdag 26 mei 2017
  • in
  • Categorie: ,
  • Den Haag - De aandeelhoudersvergadering van Shell stond gisteren bijna geheel in het teken van de klimaatdoelen van Parijs. Shell zegt díe hartelijk te steunen. Bij een stemming bleek echter maar zes procent van de aandeelhouders een motie steunde om Shell tot ingrijpende maatregelen te dwingen.
    Wouter van Bergen 

    Na dik anderhalf uur heeft een Amsterdamse aandeelhouder er genoeg van en neemt hij als laatste van de insprekers bij agendapunt 1 het woord. Hij is als aandeelhouder geïnteresseerd in het dividend en de toekomst van de onderneming waar hij een deel van zíjn spaargeld in heeft gestoken, vertelt hij.

    Spreekrecht 

    Daarna ging het nauwelijks meer over op de jaarlijkse vergadering van het olie- en gasbedrijf. Ter sprake kwamen vooral zorgen over het klimaat, te berde gebracht door bezorgde particulieren, politici en sprekers namens milieuclubs, die met de aanschaf van een aandeel spreekrecht hadden gekocht. ,,Met alle respect, maar daar heb ik niet zoveel mee", aldus de Amsterdamse aandeelhouder.

    Niet alleen de insprekers stonden lang stil bij Shells rol bij de klimaatdoelstellingen van Parijs. Bestuursvootzitter Ben van Beurden hield aan het begin van de vergadering een exposé van ruim twintig minuten met zijn visie op de uitdagingen en mogelijkheden om de temperatuurstijging onder de 2 of 1,5 graden te houden.

    Het in toom houden van de CO2-uitstoot is mogelijk, denkt Van Beurden, maar wel een 'majeure uitdaging', die een 'ongekende samenwerking' van maatschappelijke partijen vereist. Over dividend sprak Van Beurden tijdens zijn inleiding minder dan een minuut.

    Een motie waarmee de groene aandeelhoudersgroep Follow This Shell opriep zich hard te committeren aan de klimaatdoelen van Parijs, kreeg maar 6,9 procent van de stemmen. De motie was van tevoren door Shell afgeraden. Nederlandse institutionele beleggers stemden verdeeld. Robeco en MN lieten weten voor te stemmen, pensioenbelegger APG tegen. PGGM, Nationale Nederlanden en Aegon stemden niet.

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten