’Polenhotel’ op Agriport zorgt voor patstelling tussen Hollands Kroon en provincie

Datum:
  • woensdag 26 april 2017
  • in
  • Categorie: , ,


  • Hollands Kroon - Er is een patstelling tussen de gemeente Hollands Kroon en de provincie Noord-Holland ontstaan over de bouw van een toekomstige logiesgebouw voor maximaal 360 buitenlandse seizoensarbeiders op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer.
    Martijn Gijsbertsen
    Waar de provincie eerder kenbaar heeft gemaakt dat zij het ’Polenhotel’ van uitzendbureau NL-Jobs (hoofdkantoor in Maasdijk) met 180 kamers en drie verdiepingen aan de rand van Agriport ’te grootschalig en niet passend’ vindt, heeft Hollands Kroon de aangevraagde bouwvergunning toch verleend.

    Houvast

    ,,We verschillen fundamenteel van opvatting of deze ontwikkeling op deze plek kan of niet’’, stelt wethouder Theo Meskers namens Hollands Kroon. ,,Het huidige bestemmingsplan geeft ons voldoende houvast om dit plan toe te staan, vandaar dat we het doorzetten.’’

    Principezaak

    ,,Het is voor ons een principezaak: het fatsoenlijk huisvesten van arbeidsmigranten is een maatschappelijke opdracht. Deze voorziening levert een enorme bijdrage aan dat vraagstuk, zorgt voor een capaciteit die er toe doet’’, stelt hij.
    ,,Als wij dit project blokkeren, zadelen we de initiatiefnemer met een probleem op. Die moet al heel veel moeite doen om medewerkers adequaat onderdak aan te kunnen bieden.’’
    Gemeente en provincie hebben meermaals over de situatie overlegd, maar zijn daarbij niet tot elkaar gekomen.

    Niet eens

    ,,Ook met de ontwikkelaar is van gedachten gewisseld. Onze toelichting heeft er niet toe geleid dat de provincie haar standpunt heeft herzien’’, aldus Meskers. ,,Het enige waarover wij het eens zijn, is dat we het niet eens zijn.’’
    Directeur Jeroen van Leeuwen van NL-Jobs laat weten dat hij ’blij is met de vergunning’ en geeft verder geen commentaar. ,,We gaan door. Hoe en wanneer, daar ga, kan en wil ik nu niks over zeggen.’’
    Waar de provincie eerder veronderstelde dat het logiescentrum ook zou zijn bedoeld voor mensen die ’buiten Agriport werken’, wat door het uitzendbureau is weersproken, is dat nu pertinent uitgesloten. In de vergunning is opgenomen dat dat niet is toegestaan.

    Toezicht

    NL-Jobs garandeert bovendien dat er vier beheerders worden aangesteld, die 24 uur per dag toezicht in en rondom het pand houden.
    Woordvoerster Imre Deroo van de provincie laat weten dat de voorkeur vanwege sociale - en veiligheidsaspecten naar huisvesting in woonkernen uitgaat, niet op bedrijventerreinen.

    Bezwaar

    De provincie gaat tegen de vergunningverlening door Hollands Kroon bezwaar maken.
    De bouw van het logiescentrum op Agriport is sowieso vertraagd. NL-Jobs had gehoopt dat aannemer Stabo Bouw uit Blokker in het eerste kwartaal van 2017 van start zou kunnen gaan.

    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Zorro zei

    Ben benieuwd wat die 'Polen' moeten gaan betalen; als je immers zo'n project begint heb je een goede inschatting van de bezetting van zo'n hok met daaraan gekoppeld de opbrengsten. Daarover wordt met geen woord gerept; kennelijk zijn alleen procedures belangrijk en wordt het sociale woningaspect van geen belang geacht? Wordt het soms een soort 19e- eeuws verplicht nering systeem in de trant van " als je bij ons komt werken ben je verplicht ook van onze huisvesting gebruik maken - anders krijg je geen werk? Moderne slavernij gefaciliteerd door de VVD Meskers? Of zijn de werkgevers zo sociaal dat zij de lasten betalen?
    Die 'Polen' komen hier in eerste instantie om geld over te houden voor de familie thuis en niet om een of ander uitzendbureau te verrijken of omdat ze het in Nederland zo leuk vinden?

    Een reactie posten