Agrariërs en ECN niet getroffen door uitstel windpark

Datum:
  • zaterdag 29 april 2017
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Hollands Kroon - Windcollectief Wieringermeer en onderzoeksinstituut ECN in Petten worden niet direct getroffen door de uitgestelde bouwstart van Windpark Wieringermeer.
    Waar energiebedrijf Nuon de plaatsing van vijftig turbines acht tot tien maanden ziet uitlopen, ondervinden ECN en het verbond van 32 agrariërs met windmolens geen hinder door de vertraging.
    De vervanging van huidige molens van het windcollectief door nieuwe exemplaren is in 2019 gepland. Die van turbines in het ECN-testpark in de Wieringermeer blijft, ondanks de plotselinge kink in de kabel, op schema liggen.
    Het megaproject Windpark Wieringermeer behelst de vervanging van 93 verouderde windmolens door in totaal 99 moderne, efficiëntere turbines. Die zijn bedoeld voor de stroomvoorziening van 280.000 huishoudens in de Kop van Noord-Holland. De operatie - met een prijskaartje van honderden miljoenen euro’s - zorgt ervoor dat er minimaal drie keer zoveel groene stroom wordt opgewekt dan nu.

    Vertraging

    Reden van de vertraging is dat netwerkbeheerder Liander de aansluiting van het windpark op het elektriciteitsnet niet medio 2018, maar op zijn vroegst in maart 2019 voor elkaar kan krijgen.
    Navraag bij Liander leert dat de beoogde bouwer van een nieuw transformatorstation op Agriport A7 in Middenmeer, nodig om de capaciteit van het stroomnet te vergroten, dat niet op tijd redt.
    ,,Voor aanbesteding van die klus komen vier partijen in aanmerking. Zij hebben afzonderlijk van elkaar aangegeven de datum die wij in gedachten hadden niet te kunnen halen’’, aldus woordvoerster Jasmijn Dielesen van Liander. ,,Onder meer de levertijden van materialen spelen daarin een rol. Dat station, dat ervoor zorgt dat hoog- in middenspanning wordt omgezet, is nodig om het windpark te kunnen aansluiten.’’
    De initiatiefnemers voor Windpark Wieringermeer hebben hun vergunningen al rond. Toch gaan Nuon en het Windcollectief nieuwe, flexibele bouwaanvragen indienen. De reden hiervoor is dat zij vermoeden dat tegen de tijd dat hun turbines geplaatst kunnen worden, de vergunde types windmolens verouderd zijn.

    Vrijheid

    Ze willen de optie open houden en straks de vrijheid hebben om de meest moderne en best renderende windmolens te kunnen bouwen.
    Voor wat betreft afmetingen, hoogte en effecten zullen deze turbines voldoen aan de wettelijke normen en eerder met de overheid gemaakte afspraken.
    Noordhollands Dagblad


    2 reacties :

    Anoniem zei

    Kunnen ze nu al zeggen dat die nieuwe nog onbekende turbines niet meer herrie gaan maken dan waarvoor nu vergunning is verleend? typisch windboeren gepraat, die mannen denken dat ze altijd gelijk hebben

    Anoniem zei

    En de boel maar blijven belazeren met hun subsidiemolens. Van de 93 bestaande "verouderde" molens is een groot deel vorig jaar vernieuwd dmv subsidiegelden (=kassa). Die vernieuwde molens blijven dan ook nog wel een paar jaar staan naast de Euromast hoge giganten. De kleine mogen weliswaar versneld worden afgeschreven (=2X kassa) maar krijgen daarvoor wél extra subsidie op hun geleverde stroom (=3X kassa).

    Het zou me verder niets verbazen wanneer die "verlate aansluiting" een handjeklap tussen Liander en de molenboeren is. Deze laatsten wilden het vermogen van hun Euromasten al stilzwijgend opvoeren, maar stuitten op tegenstand van omwonenden etc. Dit "onverwachte" uitstel komt ze wel érg goed uit om flexibele bouwaanvragen in te dienen, vind u niet?

    Maak de kat even wijs dat Liander nét toevallig nu pas weet dat hun toeleveranciers niet op tijd kunnen leveren. De heren molenboeren hebben gewoon meer tijd nodig om hun vergunningen aan te passen om zodoende nog meer subsidie binnen te hengelen.

    Want dat hele molengebeuren heeft geen moer met milieu te maken. Het gaat om geld en niets anders.

    Een reactie posten