Verplaatsing van de lichtopstand naar de Oostkade

Datum:
 • woensdag 15 maart 2017
 • in
 • Categorie: ,
 • 14-03-2017 Hollands Kroon - Den Oever -   De verplaatsing van de vuurtoren van Den Oever is een van de projecten die horen tot het programma Waddenpoort Den Oever. 


  De verplaatsing van de lichtopstand in Den Oever is gisteren van start gegaan en gaat duren tot en met 21 maart. De verplaatsing krijgt een bijzonder karakter omdat Defensie haar hulp aanbiedt en dit project gaat uitvoeren.
  De gietijzeren vuurtoren wordt in vier delen gedemonteerd, verplaatst en weer op zijn nieuwe locatie opgebouwd. De lichtopstand staat nu op grond van Rijkswaterstaat en heeft geen nautische functie meer, maar kent wel een rijke historie.
  Het is voor Den Oever een opsteker dat de vuurtoren wordt behouden. De verplaatsing is al langer bekend en gaat nu daadwerkelijk plaatsvinden. Defensie verleent haar medewerking en neemt dit project van 13 tot en met 21 maart voor haar rekening. Genisten van de Koninklijke Landmacht, om precies te zijn 103 Constructiecompagnie uit Wezep, voeren de verplaatsing uit. Dit is voor de genisten een unieke gelegenheid om hun constructievaardigheden te trainen.

  Wat is de planning van de verplaatsing?

  Verplaatsing vuurtoren Den Oever
  De planning van de verplaatsing ziet er als volgt uit:
  • demonteren van de lichtopstand van 13 tot 16 maart;
  • vervoeren van de onderdelen in de nacht van 16 op 17 maart;
  • opbouwen van de lichtopstand van 17 tot 21 maart.  Vervoer van de vuurtoren

  In de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 maart zal het vervoer van de vuurtoren plaatsvinden. Dit gaat met diepladers en hiervoor zal gedurende enkele uren een rijbaan van de A7 worden afgekruist. Geïnteresseerden zijn welkom, maar kunnen vanwege de veiligheid niet op de locaties zelf terecht. Wel kunnen geïnteresseerden vanaf het parkeerterrein aan het begin van de Oostkade de werkzaamheden volgen.

  Waddenpoort Den Oever

  De verplaatsing van de vuurtoren van Den Oever is een van de projecten die horen tot het programma Waddenpoort Den Oever. Dit programma is bedoeld om Den Oever een economische impuls te geven en haar toeristische functie te vergroten. Waddenpoort Den Oever maakt deel uit van het programma De Nieuwe Afsluitdijk. De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen”. Meer informatie over Waddenpoort Den Oever en de overige projecten zie www.deafsluitdijk.nl.


  Gemeente Hollands Kroon
  Charlotte Puttenstein

  Postadres:         Postbus 8, 1760 AA Anna Paulowna
  Telefoon:           06 518 56 400   2 reacties :

  Sam Kooy zei

  Verplaatsing nodig danwel noodzakelijk ? Elke reden voor verplaatsing door Meskers is een pertinente leugen. Nee, in geen geval welke reden dan ook. Uit wiens portemonnaie: de burger van Hk. Kotom: schandalige move door ene wethouder Meskers !

  Anoniem zei

  Mijnheer Kooy, dat noemen ze de "arrogantie van de macht".
  Daar is het College het enige waarin ze uitblinken, verder is het een grote droefenis.

  Een reactie posten