Glomar op Kooyhaven

Datum:
  • woensdag 8 maart 2017
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - Breezand -  Helderse reder vestigt zich als eerste aan het kanaal 


    Arie Booy a.booy@hollandmediacombinatie.nl 




    Offshore-reder Glomar uit Den Helder bijt het spits af in Kooyhaven. Het scheepvaartbedrijf vestigt zich als eerste op de nieuwe stek aan het Noord-Hollands Kanaal.

    Klaas Weij van Glomar tekende dinsdag het contract met havendirecteur Jacoba Bolderheij ten overstaan van een volle zaal met vakgenoten en politici. De feestelijke bijeenkomst op een partyboat in de Kooyhaven stond in het teken van twee officiële feiten: de opening van de insteekhaven zelf en het bekendmaken van de eerste gebruiker. Bolderheij: „Ik hoop de komende tijd nog veel van dit soort contracten te mogen tekenen." Glomar-topman Weij heeft in ieder geval alle vertrouwen in de nieuwe vestigingsplek: „Door deze uitbreiding kunnen we nog meer service bieden. Zowel aan de olie- en gasindustrie als aan de windindustrie."

    Groei

    En van die windindustrie moet het de komende jaren steeds meer ko men, vertelde Ernst van Zuijlen van Wind op Zee. De expert op het gebied van windenergie op zee dicht Den Helder veel kans toe om succesvol te zijn bij het onderhoud en beheer van de vele windmolens die offshore gebouwd gaan worden. „Nederland heeft de beste papieren voor een snelle ontwikkeling van windparken op zee", hield Van Zuijlen zijn gehoor voor. „Als we naar de ligging van Den Helder kijken dan moet ik constateren dat dit gebied een zeer goed vestigingsklimaat heeft voor aanleg en onderhoud van offshore windparken." Volgens de kenner is het wel zo dat veel partijen nu op elkaar wachten: „Maar ik ben blij verrast door de voortvarende wijze waar op de rijksoverheid inzet op de planning en aanleg van windparken. Heel goed dus dat gemeenten als Den Helder en Hollands Kroon daar op inspelen met een speciale haven en bedrijven-terrein zoals dit."

    'All Electric' 

    Kooyhaven wordt 'All Electric'. Dat betekent dat er geen gasleiding wordt aangelegd. Verwarming gebeurt door zon- of windenergie en thermische opslag van aardwarmte meldt het havenbedrijf.

    Noordhollands Dagblad



    1 reacties :

    h.oldeboom zei

    Kooijhaven draait uiteindelijk dus op de subsidies (lees: extra afdrachten van de bevolking in de vorm van verhoging transportkosten Liander op Uw elektriciteitsrekening) om de waanzin van de windmolenarij in stand te houden.

    Een reactie posten