Agrariërs azen op ’zon-geld’

Datum:
  • vrijdag 3 maart 2017
  • in
  • Categorie: , , ,
  • BURGERBRUG - Het grootste agrarische zonnepanelendak in de Kop van Noord-Holland ontstaat in Burgerbrug. Vijftienhonderd collectoren krijgen een plek op de nieuwe stal van veehouder Marco Klaver.

    Door Ed Dekkered.dekker@hollandmediacombinatie.nl - 2-3-2017


    B
    Al zeker dertig subsidieaanvragen uit Noordkop voor panelen op daken stallen
    D
    e belangstelling bij agrariërs voor zonnepanelen stijgt sterk. Uit de regio zijn er al veel aanvragen voor de nieuwe jaarlijkse subsidieronde. Landelijk komt dit jaar twaalf miljard euro beschikbaar voor projecten met duurzame energie. Nu al is er een run op deze geldpot.
    Voor drieduizend vierkante meter panelen krijgt Marco Klaver 500.000 euro subsidie, verdeeld over vijftien jaar. „Zonder subsidie is het niet te doen”, zegt hij.
    In de pot SDE-plus (stimulering duurzame energie) zit nu vier miljard meer dan in 2016. „Vorig jaar is twintig procent van het SDE-geld naar zonnepanelen gegaan. Voor 2017 verwacht ik een aanzienlijk groter aandeel. Zonnepanelen zijn populair bij agrariërs”, aldus Jurrian Beekman van Advisolar.

    Dertig aanvragen

    Dit Beverwijker bedrijf plaatst veel zonnecollectoren in de Noordkop. Beekman: „In deze regio begeleiden wij nu dertig aanvragen voor de nieuwe SDE-pot. Dit gaat om agrariërs en mkb-bedrijven.”
    De kostprijs voor panelen zakt sterk en dat maakt investeringen extra aantrekkelijk. Beekman: „De laatste drie maanden was de daling zeker vijftien procent. Met dank aan de marktpolitiek van producent China. Die heeft bij een stijgende vraag de prijs aanzienlijk verlaagd.”
    Vijftienhonderd panelen leveren agrariër Siem Munster uit Slootdorp jaarlijks 350.000 kilowattuur stroom op. „Zelf gebruiken wij 320.000 kilowattuur. De rest gaat terug. Zo zijn we op onze manier duurzaam bezig. Binnen tien jaar is de investering terugverdiend.”
    Volgens Advisolar zijn boeren bezig met een inhaalslag. „Het buitenland is verder met zonne-energie, maar er gebeurt nu veel.” Veel grote agrarische bedrijven lopen echter tegen een onverwacht probleem aan. Hun stroomaansluiting blijkt ontoereikend te zijn om overtollige energie terug te leveren.
    Zeker de helft van de grote bedrijven in de Kop van Noord-Holland wordt daarmee geconfronteerd, aldus Jurrian Beekman.
    Zoals de gebroeders Granneman in Slootdorp. „Liander rekent 75.000 euro voor extra capaciteit. Dan duurt het zeker vijftien jaar voordat de investering er uit is. Dat is heel lang”, vertelt akkerbouwer Ernst Granneman (45). Het bedrijf wil van 400 naar 1600 panelen. „Wij twijfelen nog.”

    Noordhollands Dagblad



    2 reacties :

    Anoniem zei

    Onze ouderen verkommeren, de verpleeghuizen moeten sluiten, streekziekenhuizen moeten verdwijnen, de ziektekosten zijn amper nog op te brengen, maar de smeerkezen van de PvdA en de VVD smijten met miljarden aan subsidies, daar is dan wel geld voor.

    Dekker zei

    Nog niet zo lang geleden waren de meeste boeren hardwerkende mensen die oog hadden voor mens, dier en natuur. Dat de consumenten in die tijd vergiftigd werden door het gebruik van bestrijdingsmiddelen namen we op de koop toe. Die bestrijdingsmiddelen zijn tegenwoordig verboden in Europa, in Afrika worden de middelen zoals DDT nog volop gebruikt, immers het leven van onze zwarte medemens is minder waard is het verzwegen excuus voor het Groot Kapitaal.
    Tegenwoordig hebben de boeren een nieuwe (gesubsidieerde|)bron van inkomsten gevonden, de wind- en zonne-energie. Veel gemakkelijker, een molentje of wat panelen op je land voor een gegarandeerd gesubsidieerd inkomen(de burger betaalt tenslotte) en de niet meer gebruikte grond verpachten aan een collega.
    Achterover geleund kunnen deze "boeren" op hun gemak naar hun groeiende bankrekening kijken, de burgers zijn de klos.

    Een reactie posten