Zwaagdijk vecht voor laatste kans tegen komst windmolens: 'We zijn het afvoerputje van de provincie'

Datum:
 • maandag 6 februari 2017
 • in
 • Categorie: , ,

 • ZWAAGDIJK-OOST  - Inwoners van Zwaagdijk-Oost vechten voor hun laatste kans om de komst van windmolens in het West-Friese dorp te voorkomen. 

  Morgen beslist de Provincie over hun lot. Volgens de Zwaagdijkers houdt niemand rekening met hen, maar worden ondertussen regels continu aangepast om het windmolenpark mogelijk te maken. Dat vertellen ze in het programma NH Exclusief.
  "We zijn tweederangsburgers", vertelt Pieter Nes die een windmolen recht voor zijn huis krijgt. Hans Mels vult aan: 'we zijn het afvoerputje van de Provincie. En waarom? Alleen voor zo'n slecht plan." Vrijwel alle 1200 inwoners van het dorp zijn tegen, net als hun gemeente Medemblik en buurgemeente Drechterland.
  'Complottheorieën'Ze zijn boos dat er voor hen andere regels gelden dan in de rest van Noord-Holland. "Door een speciale regeling voor oude aanvragen mag het windpark als enige in de provincie op 500 meter afstand komen. Ook was het gebied eerder nog landelijk verklaard, maar nu wordt het ineens stedelijk genoemd, wat bouwen mogelijk maakt. Ik weet niet waar jij de stad zie oprukken, maar ik zie het niet", vertelt Pieter Nes. "Je gaat in complottheorieën geloven. Dat een gedeputeerde ooit beloofd heeft dat het park er hoe dan ook zal komen", aldus dorpsgenoot Hans Mels. Volgens gedeputeerde Jack van der Hoek is niets minder waar. "We moeten ons gewoon aan de regels houden, en dat doen we. Er wordt niet gesjoemeld met de regels, als dat de vraag is."

  'Bedreiging kerk met miljoenenclaim'
  Mogelijk dat de kerk, die land bezit waarop een windmolen moet komen, nog roet in het eten kan gooien. Vorige week werd bekend dat de kerkbestuurders af wilden van hun contract met de windmolenbouwers, maar bezweken zijn onder de druk en een nieuw contract ondertekenden uit angst voor een miljoenenclaim. Uit stukken in het bezit van NH blijkt dat de advocaat van de initiatiefnemers van windpark Westfrisia spreken van een 'astronomische schade die integraal op de kerk zal worden verhaald' als ze niet zouden tekenen. 

  NH Nieuws

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Nee, Zwaagdijk niet alleen; heel Nederland is het afvoerputje van de EU - vergeet dat niet nu wij onder VVD-Rutte een slaaf zijn geworden van de corrupte EU.

  Een reactie posten