Kamp: geen begin maken met plaatsing windmolens Drentse Monden

Datum:
 • dinsdag 7 februari 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Drenthe - In afwachting van de uitspraak van de Raad van State in mei wordt geen begin gemaakt met de plaatsing van turbines op Windpark Drentse Monden en Oostermoer. 

  Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.
  De PvdA vroeg Kamp geen onomkeerbare besluiten te nemen en op zoek te gaan naar alternatieve plannen voor het windpark. In zijn beantwoording benadrukt de minister echter dat het windpark al is ingepast en vergund. Om die redenen noemde Kamp de motie waarin de Tweede Kamer eind vorig jaar verzocht een bezinningsperiode in te lassen en het windpark te heroverwegen, onuitvoerbaar.
  Kamp geeft aan dat hij wel bereid is met gemeenten en provincie te kijken naar plannen voor zonne-energie. Maar de minister ziet ze als een aanvulling op de bestaande afspraken en plannen die op de lange termijn bijdragen aan duurzame energiedoelstellingen.
  PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken erkent dat dit kabinet geen ommezwaai maakt. Toch vindt hij de toezegging van de minister, dat er tot de uitspraak van de Raad van State in mei geen windmolens komen waardevol. ,,Wat ons betreft is het glas half vol. Het ging ons om de bezinningsperiode. Die is er gekomen. Alternatieven als een zonnepark kunnen nader worden bestudeerd. Alle betrokken partijen zouden nog eens met elkaar aan tafel kunnen gaan.’’
  Volgens Van Dekken zijn er op energiegebied veel nieuwe ontwikkelingen. Wind op zee is mede vanwege de daling van de productiekosten in opkomst. Hij erkent dat er over wind op land afspraken zijn gemaakt met overheden en plannenmakers. ,,Het nieuwe kabinet moet daar nog maar eens goed naar kijken en aangeven waar de prioriteiten liggen.’’
  Dinsdag is er een energiedebat in de Tweede Kamer. Daarin komt ook de gang van zaken rond het omstreden windpark in de Drentse Veenkolonien aan de orde.
  DvhN  0 reacties :

  Een reactie posten