Veenkoloniën in beeld voor grootste zonnepark van Nederland

Datum:
 • zaterdag 7 januari 2017
 • in
 • Categorie: , , ,
 • NIEUW-BUINEN - Er zijn vergevorderde plannen om in de Drentse Veenkoloniën het grootste zonnepark van Nederland neer te zetten. Het Friese bedrijf Powerfield is bezig met een park van 500 hectare.
  6-1-2017
  Het geplande zonnepark zou de plaatsing van 45 windmolens in het gebied overbodig maken. Het zonnepark kan volgens Powerfield zelfs ruimschoots meer stroom opwekken. Het bedrijf is met de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn in gesprek over de procedures die doorlopen moeten worden.

  De parken komen niet allemaal op een locatie. "Het is de bedoeling dat we het park opsplitsen in meerdere parken. Dus het zullen meerdere locaties in het gebied worden."

  Procedures
  Jean Louis Bertholet van Powerfield acht de kans zeer groot dat het plan werkelijkheid wordt. "De financiering is geen probleem. Er zijn genoeg grote banken en pensioenfondsen die interesse hebben om in dit soort grote duurzaamheidsprojecten te investeren. De grootste uitdaging is het doorlopen van de procedures voor de benodigde vergunningen."

  500 Megawatt
  Powerfield denkt daarvoor dit hele jaar nog nodig te hebben. Begin 2018 zou de bouw van het park dan kunnen beginnen. "We willen het gefaseerd opbouwen", aldus Bertholet. 
  De zonneparken leveren 500 megawatt aan stroom. De 45 windmolens in de Veenkoloniën zijn goed voor 150 megawatt. "Maar bij zonne-energie heb je altijd meer megawatt nodig dan bij wind", stelt Bertholet. Volgens hem heeft Powerfield al een groot deel van de grond in optie. Volgende week praat het bedrijf met twee boeren, die bij de windmolenparken betrokken zijn.

  Niet alles op daken
  Volgens Bertholet is het niet mogelijk om zoveel zonnepanelen weg te zetten op daken, om te voorkomen dat er kostbare landbouwgrond wordt opgeofferd. "Niet alle daken zijn er niet geschikt voor. En met grondgebonden zonneparken gaat het sneller om te voldoen aan de energietransitie, waarmee we al gigantisch achterlopen."

  Volgens Powerfield wordt met de 500 hectare aan zonnepanelen maar 0,5 procent van het totale grondoppervlak van de Drentse Veenkoloniën gebruikt. "Dus in percentages gezien valt het ook wel weer mee", zegt Bertholet. Verder kijkt Powerfield ook nog meervoudig grondgebruik, zoals het laten grazen van schapen.
  Powerfield is verder bezig met zonneparken in Hoogezand-Sappemeer, Coevorden en Veendam.

  Verheugd
  Jan Nieboer van Tegenwind Veenkoloniën reageert verheugd op het plan. "Ik denk zeker dat dit plan doorgaat, de kans is volgens mij 150 procent." De timing is volgens Nieboer ook ideaal, omdat de Tweede Kamer vlak voor Kerst een motie heeft aangenomen, waarin minister Kamp wordt opgeroepen een 'periode van bezinning' in te lassen als het gaat om de omstreden windmolenplannen.

  12 reacties :

  Th Moras. zei

  De vooral op subsidie draaiende windmolens worden of zijn dan feitelijk overbodig,er komen steeds meer alternatieven voor duurzame energie.
  Vooral de plannen voor windparken op land en in zee behoeven niet meer in ontwikkeling te worden genomen.
  En zeker nadat minister Kamp is opgeroepen om een 'periode van bezinning' in te lassen als het gaat om de omstreden windmolenplannen.

  h.oldeboom zei

  De vraag is : Op hoeveel subsidie draaien deze zonnepanelen en hoeveel grond in dit overbevolkte land, dat door het opzetten van die panelen onbruikbaar wordt, kan men missen?
  En dan dat verhaal over die 500 MW; is dat continu - dag en nacht en ook in de winter als een gemiddeld huispaneel nog maar 10% levert - en is dit weer zo'n typisch NHD onzinverhaal van een kritiekloze figuur die zich journalist noemt?

  Anoniem zei

  Het gaat tegen de verkiezingen aanlopen he?
  VVD even een rustmomentje; na 15 maart gaan we weer voor de windturbines.
  Ik ken nog de slogan op de verkiezingsposters van de VVD:
  WINDMOLEN DRAAIEN OP SUBSIDIE - NIET OP WIND.

  Anoniem zei

  De windboeren behoeven zich niet ongerust te maken want tussen de zonneparken zal voldoende ruimte overblijven om windmolens te plaatsen. Waar de dieren en mensen en de overgebleven natuur moet blijven is niet belangrijk, of het zou moeten zijn dat de bewoners voldoende subsidie moeten kunnen blijven opbrengen om de windboeren van voldoende subsidie te blijven voorzien. Terug naar de Middeleeuwen met de "edelen" en de "horigen". Wat betreft het "geloof"(islam) zijn we al hard op de weg terug.
  Geweldig vooruitzicht met Rutte en zijn vrienden van de EU.

  Anoniem zei

  Beste Bertholet,

  Als er genoeg banken en pensioenfondsen zijn waarom bied u dan obligaties aan en haalt u op deze manier geld uit de markt om uw projecten te financieren?

  Anoniem zei

  Geachte heer Bertholet, hoe zit het met het eerste project in Emmen waar Zonneperceel bijna 2,5 miljoen uit de markt heeft gehaald d.m.v. obligaties, immers wachten de investeerders na 2 jaar nog op de benodigde vergunningen en is er nog niks van de grond gekomen?

  Anoniem zei

  Geachte heer Bertholet, hoe gaat u van de zomer de € 3 miljoen terugbetalen aan de investeerders van het Grond Obligatie Fonds?
  Immers bent u in de afgelopen jaren niet u afspraken nagekomen m.b.t. de couponrentes en heeft u niks met uw mooie plannen gedaan.

  Anoniem zei

  Beste heer Bertholet, hoe zit het met de mooie plannen in Markelo?

  Immers heeft u bij het uitgeven van de obligatie aangegeven dat Zonneperceel bezit over een vergunning maar de gemeente zegt toch iets heel anders?

  http://www.maarkelsnieuws.nl/?p=42622

  http://www.maarkelsnieuws.nl/?p=42586


  Het is van groot belang dat niet alleen de mooie kant belicht wordt d.m.v. de vele positieve publiciteit die u continu zoekt met de bedrijven Powerfield en Zonneperceel!

  Anoniem zei

  Tja, ben mij even gaan verdiepen op internet en inderdaad de gemeente Markelo beticht Zonneperceel en Powerfield van leugens, niet echt betrouwbaar deze partijen.

  Anoniem zei

  Blijkbaar kan je met mooie verhalen ver komen, grijpt de AFM niet in? Zojuist de gemeente Markelo gesproken, die hebben aangegeven niet gecharmeerd te zijn van de manier hoe Zonneperceel te werk gaat. De gemeente heeft aangegeven dat de investeerders in het project in Markelo op het verkeerde been zijn gezet. Zonneperceel heeft doen voorkomen dat ze een vergunning hadden echter is hier geen sprake van. Oplichting?

  Anoniem zei

  De FIOD wordt hier nog druk mee.

  Andries zei

  Kijk eens op facebook "Verzet Zonnepanelenpark Overdinkel".

  Een reactie posten