Twijfel over dure brug bij Kolhorn

Datum:
 • dinsdag 31 januari 2017
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA - Of de Westfriesesluisbrug straks weer open en dicht kan voor de scheepvaart blijft nog een maand onzeker. De gemeenteraad van Hollands Kroon kon dinsdagavond nog geen besluit nemen over de vervanging van de oeververbinding.

  Door Mike Deutekomm.deutekom@hollandmediacombinatie.nl - 31-1-2017, 

  Gemeenteraad stelt besluit vervanging Westfriesesluisbrug maand uit
  D
  e meerderheid van de raad hikt aan tegen de veel hogere kosten voor een beweegbare brug in vergelijking met die voor een vaste oeververbinding. Dat lijkt eenvoudig: dan wordt het een vaste brug. Maar zo simpel is het niet. Een aantal watergebonden ondernemers in Middenmeer is daar tegen, en ook de (beroeps)scheepsvaart heeft ernstige bezwaren.

  Afspraak

  En is er nog een probleem. Er ligt een ambtelijke afspraak met de provincie Noord-Holland, waarin de gemeente heeft beloofd de oude ophaalbrug over de sluis te vervangen door een eveneens beweegbare brug. In 2008 heeft de provincie Noord-Holland de Westfriesesluis gerenoveerd en veel geld geïnvesteerd in zwaardere sluisdeuren. Daarmee zou de sluis in de toekomst grotere (vracht)schepen kunnen schutten. Zover kwam het tot nu toe nauwelijks, omdat vrijwel bij oplevering van de opgeknapte sluis uit onderzoek bleek dat de brug ernstig was verzwakt.
  De brug werd gesloten voor de scheepsvaart en het brugdek tijdelijk versterkt. Nu, ruim vier jaar verder, moet de oeververbinding echt worden vervangen.
  De gemeenteraad wil van wethouder Theo Groot (CDA) weten of die afspraak van toen nog altijd stand houdt. Want, zo stellen de fracties van onder meer CDA, VVD, D66, Lada en GroenLinks, die afspraak was gemaakt in de tijd van het later mislukte Wierringerrandmeer-project. Dus telt dat nog wel?
  Ja, denkt de wethouder, maar hij gaat het in Haarlem navragen. Het voorstel komt na verwachting volgende maand weer terug in de raad.
  De Kerkwegbrug bij Anna Paulowna wordt wel vervangen door weer een beweegbare oeververbinding, zo besloot de raad.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten