Noordkop aast op Tesla: wie zich stil houdt, wordt vergeten

Datum:
 • zaterdag 7 januari 2017
 • in
 • Categorie: , ,
 • Drie Amerikaanse ondernemingen hebben een vestiging op bedrijventerrein Agriport A7 in de Wieringermeer. Grootste ’vis’ is softwaregigant Microsoft die zijn kolossale datafabriek in de polder steeds verder uitbreidt. Komt er een vierde Amerikaan op de klei?

  ’Iedereen’ lijkt te hengelen naar een fabriek van Tesla. Op veel plaatsen in Europa wordt gelonkt naar deze producent van elektrische auto’s. Tesla bouwt momenteel de grootste batterijfabriek ter wereld in de Amerikaanse staat Nevada.
  Zesduizend
  Deze ’Gigafactory 1’ krijgt een oppervlakte van zo’n honderd voetbalvelden, op een stuk grond van twaalf vierkante kilometer. In 2020 moet de fabriek draaien. Er gaan meer dan zesduizend mensen werken. Een tweede Gigafactory wil Tesla in Europa bouwen.
  Topman Elon Musk wil de productie van auto’s versnellen. Het bedrijf heeft in Europa veel klanten. In deze fabriek moeten accu’s én auto’s van de band rollen.
  Vier gebieden
  Musk maakt waarschijnlijk dit jaar bekend waar de Gigafactory 2 wordt gebouwd. Volgens diverse media azen nu verschillende regio’s in Nederland op de nieuwe fabriek van Tesla. De goed bekeken website Business Insider meldt dat er vier gebieden in de race zijn: in Brabant, Groningen, Limburg en Noord-Overijssel/Zuid-Drenthe.
  De Kop van Noord-Holland wordt er niet in genoemd.
  Pijnlijk
  Business Insider kent dertien edities, verdeeld over de hele wereld. De Nederlandse editie is er een van. Business Insider zet de sterke punten van de kanshebbers op een rijtje. Onze regio bestaat niet voor deze internationaal gerichte nieuwsanalysten. Het is pijnlijk dat de Noordkop ontbreekt. Dat heeft zij aan zichzelf te wijten. De regio verstopt zich.
  Lobbyorganisatie Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord kiest voor ’stille diplomatie’, op wens van Agriport-gemeente Hollands Kroon. Ook de provincie gaat ’niet blèren’, zoals gedeputeerde Bond gisteren in deze krant zei.
  Uitstraling
  Deze introverte aanpak staat een zelfbewuste uitstraling naar buiten in de weg. Juist zo’n houding is nodig om je staande te houden tussen concurrenten. En om bij andere buitenstaanders het gevoel te versterken dat de Noordkop er toe doet.
  Bond en wethouder Meskers van Hollands Kroon wijzen op Microsoft als resultaat van stille diplomatie. Maar toen wist vrijwel niemand iets van ’grote plannen’. Nu wel. Regio, laat van je horen! Wie stil blijft, wordt eerder vergeten.
  Ed Dekker

  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Meskers: "stille diplomatie !". Hij beloofde eind september 2016 mede te delen welke gegadigde zich in de Kooyhaven zou gaan vestigen. Belofte maakt schuld, nietwaar Meskers ? Jij hield tot heden jouw mond kennelijk wijs geworden door de jouw jezelf toegeeigende hoogmoed. Openheid van zaken is bij jou evenwel not done ! Des wethouders in Nederland.

  Een reactie posten