Buurt ervaart overlast van molen

Datum:
 • zaterdag 28 januari 2017
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Hollands Kroon - Nieuwe Niedorp - Omwonenden windturbine Nieuwe Niedorp dienen verzoek tot handhaving in


  Lydia Jasper 
  Omwonenden hebben een verzoek tot handhaving ingediend, omdat zij overlast ervaren van de windturbine die sinds vorig jaar april draait aan de Oude Provincialeweg 4 in Nieuwe Niedorp. Zij klagen over slagschaduw en geluidshinder.

  „We hebben niet de illusie dat de windmolen verdwijnt", zegt Henk van Wijngaarden van de Ooievaarsweg. „Maar we willen dat de afspraken en regels worden nageleefd." Volgens Amice Advocaten krijgen woningen die op 225 tot 34o meter afstand van de molen staan met een hogere geluidsbelasting te maken dan is toegestaan. Het advocatenkantoor baseert zich daarbij op een onderzoek uit september zoo6. De geluidsbelasting zou opgaan voor de woonwijk ten oosten van de turbine; de nieuwbouw is na deze datum gerealiseerd.

  Ook stelt Amice dat bepaalde woningen meer dan gemiddeld zeventien dagen per jaar meer dan twintig minuten per dag last ondervinden van slagschaduw. „De slagschaduw-sensor die de turbine uitschakelt, werkt niet naar behoren", zegt Van Wijngaarden.

  Oplossing

  Directiesecretaris Michiel Fornier van windmolenfabrikant EWT zegt dat er na klachten actie is ondernomen om de situatie te verbeteren. Na de zomer bleef het stil. „De projectmanager heeft gesleuteld aan het slagschaduwschema en we dachten dat het probleem was opgelost. We werken graag aan een oplossing."

  Windmoleneigenaar René van der Hulst is verrast door het handhavingsverzoek, omdat hij al maanden geen klachten heeft gehoord. De gemeente Hollands Kroon heeft het verzoek doorgestuurd naar de Regionale Uitvoeringsdienst ter beoordeling. Van Wijngaarden: „Het is wellicht niet alleen aan de molen te wijten, maar in de buurt is de wozwaarde van verschillende huizen gezakt. Variërend van veertigduizend euro tot zelfs een ton."

  Noordhollands Dacblad


  3 reacties :

  Bakker zei

  Moet de RUD gaan controleren? Daarom schakelt HK ook de RUD in want dan is de uitslag van te voren bekend: geen overlast na gedane metingen.
  Als de omwonenden verstandig zijn staan ze met hun neus op de controles van de RUD, tenminste als ze de kans krijgen want de RUD houdt niet van pottenkijkers, het zou eens eerlijk kunnen verlopen.

  Anoniem zei

  Ooit heeft een ambtenaar van Hollands Kroon tegen een burger gezegd die niet meer kon slapen van de windturbineherrie: GA MAAR NAAR DE HUISARTS EN VRAAG SLAAPMEDICATIE.

  Ik wens jullie succes.

  Windmolen klacht zei

  Logisch dat de buurt gaat klagen nu blijkt dat de woningen fors zijn afgewaardeerd als gevolg van deze windturbine. Gaat de fabrikant dit probleem ook oplossen?

  Een reactie posten