Bij westenwind geen aan- en afvoer op stortplaats Middenmeer na klachten

Datum:
  • woensdag 7 december 2016
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - MIDDENMEER - Bij westenwind wordt voortaan geen brandbaar afval meer aan- en afgevoerd op de stortplaats in Middenmeer. Dat belooft Afvalzorg. Het bedrijf treft diverse maatregelen om stankoverlast ’tot een minimum’ te beperken. Uit het oostelijk gelegen Medemblik kwamen veel klachten.

    Door Ed Dekker - 7-12-2016,

    B
    ij wind uit het zuiden en zuidwesten gaat het werk normaal door, aldus Harm Ritsema van Afvalzorg. „Stoppen is dan niet nodig.” Het bedrijf wil het aantal aan- en afvoeren per maand beperken. Exacte aantallen wil Ritsema niet noemen.
    „In de berg afval moet zo min mogelijk worden ’geroerd’. Dit lossen en laden veroorzaakt de meeste stank. De logistiek moet worden verbeterd. De leveranciers moeten hierin beter samenwerken. Daar zijn afspraken over gemaakt”, stelt Ritsema.
    40.000 ton
    Voor twee verwerkers slaat Afvalzorg in Middenmeer tijdelijk bedrijfsafval op. Het wordt alsnog verbrand als er in ovens plek is. Iets meer dan de helft is HVC-afval, de rest komt uit de regio Amsterdam. De omvang van de berg blijft volgens Ritsema constant zo’n 40.000 ton.
    In het vuil zit ook organisch afval en dat gaat rotten. „Daarom zien wij er per direct op toe dat de hoeveelheid organisch afval zo klein mogelijk is. De leveranciers moeten zich hier aan houden. Onze eigen medewerker op het terrein krijgt scherpere instructies.” Steekproeven in vrachten worden niet genomen. „De controle zal alleen visueel zijn.” Hoeveel organisch afval een vracht mag hebben, kan Ritsema niet zeggen. In veel bedrijfsafval zit altijd een deel huishoudelijk afval, zoals kantineafval.
    Afdekken
    De berg afval wordt komende week toegedekt. Eerder vond Afvalzorg folie niet nodig. Ritsema: „Het effect van deze maatregel moeten we afwachten. Nu is belangrijk dat het aanblik verandert.”
    HVC stelt een geurpanel in. Klagende omwonenden kunnen hierin hun ervaringen voorleggen aan de drie gebruikers van het afvalterrein – Afvalzorg, HVC en Sortiva.
    Afvalzorg wil niets zeggen over de kosten van de maatregelen. HVC heeft €200.000 gestoken in voorzieningen tegen stank uit zijn composteringsinstallatie op het terrein.
    De provincie heeft Afvalzorg gemaand tot ’afdoende maatregelen’. Dit jaar hebben omwonenden al meer dan zestig klachten over stank ingediend.
    Verrast
    Medemblikker Paul Rietmeijer, een van de klagers, is verrast. „Zo’n pakket van maatregelen had ik niet verwacht. De effecten moeten we afwachten. De stank was het ergst bij iets hogere temperatuur.”

    Noordhollands Dagblad



    0 reacties :

    Een reactie posten