Zeldzame straf voor burgemeester - 'zure gekken' - van Hollands Kroon

Datum:
  • dinsdag 22 november 2016
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon -  WIERINGERWERF - Een motie van treurnis tegen een burgemeester, dat is - anders dan bij een wethouder - een zeldzame straf in de gemeentepolitiek. Jaap Nawijn (64) van Hollands Kroon krijgt ’m dinsdag voor zijn kiezen.

    Door Martijn Gijsbertsen en Ed Dekker - 21-11-2016, 

    Het is dan ook heel ernstig wat er is gebeurd”, zegt Jan Eichhorn van GroenLinks. Nawijn noemde na afloop van een raadsvergadering in een onderonsje twee inwoners van Wieringerwerf ’zure gekken’. Zijn microfoon bleek nog open te staan.
    Nawijn doelde op een stel op de publieke tribune. Dit stel ligt al vier jaar in de clinch met de gemeente over een burenruzie. Inzet van de slepende kwestie is het eigendom en gebruik van een pad.

    In gebreke

    „Zo ga je niet met je burgers om”, stelt raadslid Eichhorn. „Met zijn handelwijze is onze burgemeester ernstig in gebreke gebleven. Dat laten wij merken met deze motie. Naar Nawijn, naar de burgers en naar Johan Remkes, de commissaris van de Koning van Noord-Holland. Reken maar dat Remkes zo’n motie niet leuk vindt.” Een commissaris heeft een belangrijke stem in de benoeming van een burgemeester.
    Het blijkt al jarenlang te smeulen in de straat van de ’zure gekken’. Overbuurman John Kraaijkamp (70) verhuisde in februari. „We woonden er 48 jaar, lang met veel plezier. De laatste tien jaar werd dat steeds minder. Op het laatst was de sfeer er nul komma nul. Veel pesterijtjes. Zo’n conflict werkt door op de buurt.” Buurtbewoner Gerard Schutte (71) bevestigt dit beeld. „Wij wonen hier 39 jaar, maar het is hier niet leuk meer.”

    Declaratiegedrag

    Nawijn is niet voor het eerst in opspraak gekomen. Eerder riep in Hollands Kroon zijn declaratiegedrag veel weerstand op. Dat was ook het geval in Heemskerk, zijn vorige gemeente. RTL4 riep hem in 2009 uit tot ’kampioen steuntrekker onder de burgemeesters’. In 2012 kwam Nawijn in Hollands Kroon.
    Alle raadsfracties steunen dinsdagavond de motie van treurnis. Voor een motie van wantrouwen was geen unanieme steun. Ook niet voor een motie van afkeuring. Zo’n tik ging coalitiepartijen te ver. Een bestuurder kan dan moeilijk anders doen dan opstappen.

    Bezinnen

    Een motie van treurnis is een iets minder zware variant van straf. Eichhorn: „Wij laten hiermee zien zijn handelwijze volledig af te keuren. Zonder verdere consequenties, ja. Met de motie roepen wij Nawijn wél op zich te bezinnen over voortzetting van zijn ambt hier. Of hij zal opstappen? Nee.”
    De opmerking ’zure gekken’ kreeg veel aandacht van landelijke media. Het bedoelde echtpaar, Ronald en Ria Lombaard, verscheen voor diverse camera’s.

    Carnavalsvereniging

    Carnavalsvereniging De Meerkoetelaars spint garen bij de bizarre ’zuregekkenaffaire’. Zij neemt in de jaarlijkse Koetelkrant actualiteiten uit de Wieringermeer op humoristische wijze op de korrel. ,,111 procent kans dat we er over schrijven”, zegt Gido van der Meij, Prins Rapidos. Elf is het gekken-, dus carnavalsgetal.
    Burgemeester Nawijn was eerder mikpunt van spot in De Koetelkrant: toen hij ruimhartig bleek te hebben gedeclareerd en hij op kosten van de gemeente een woonboot huurde. Van der Meij over ’zure gekken’: ,,Als ik burgemeester was, zou ik niet zulke dingen roepen. Zelfs als prins zou ik dat niet ongemerkt ventileren. De grens van normen en waarden heeft Nawijn zeker overschreden.”

    Kardinale fout

    ,,We zeggen allemaal wel eens wat, maar dit is een kardinale fout. Een burgemeester kan zich zoiets niet permitteren”, zegt Frans Koopman (76) uit Wieringerwerf, willekeurig op straat gevraagd naar zijn mening.
    ,,Als Nawijn een échte kerel was, had hij niet telefonisch zijn excuses gemaakt, maar was hij persoonlijk naar die mensen die hij ’zure gekken’ noemde, toe gegaan. Om ze recht in de ogen te kijken en sorry te zeggen.’’

    Imago

    Carolien Betjes (46), uitbaatster van café De Maaier in Wieringerwerf: ,,Het is niet netjes mensen voor wie je hoort te zorgen ’zure gekken’ te noemen. Dat is ook niet goed voor het imago van de gemeente. Dat kun je als burgemeester niet maken.’’
    De kwestie heeft volgens haar niet tot een scheuring in de dorpsgemeenschap geleid. ,,Iets verderop, in Slootdorp of Middenmeer zou misschien eerder tweespalt zijn ontstaan en hadden inwoners voor een van beide kampen gekozen. Hier in Wieringerwerf is dat voor mijn gevoel anders, omdat de mensen een stuk minder hecht met elkaar zijn. Dit dorp is meer een smeltkroes van mensen die hier zijn geboren én vanuit allerlei windstreken er zijn komen wonen.”

    Niet onmenselijk

    Middenstander Nick Gras (46): ,,We moeten er niet heel zwaar aan tillen. Ik noem het een foutje. Niet handig, niet goed. Maar niet iets onmenselijks.’’

    Noordhollands Dagblad



    5 reacties :

    Anoniem zei

    Na een falende politiek, een falend ambtenarenapparaat, een falende milieudienst kan een falende burgemeester er ook nog wel bij, er zal toch niets veranderen ondanks dappere pogingen van Groen Links.

    Anoniem zei

    Nick Gras denkt zeker aan zijn nering! Meeloper.
    Naarwijn zit fout en moet weg; juist omdat dit de zoveelste blunder is. En door mensen als Gras kan dit allemaal weer gebeuren.
    Gras, plas, was.

    Koetoezov zei

    @ Anoniem 1;

    Er kan iets veranderen als men een strategie kiest door op Groen Links te stemmen bij de eerstvolgende GEMEENTERAADS verkiezingen. De heersende macht (CDA, VVD,en PvdA) ziet de mensen uitsluitend als kanonnenvoer dat naar willekeur ingezet kan worden om HUN fort in stand te houden. Wat moeten zij zonder soldaten als die massaal deserteren?

    Anoniem zei

    Koetoezov, u heeft helemaal gelijk. Partijen als LADA en Senioren hebben hun kiezers verschrikkelijk bedrogen en van CDA en VVD en in mindere mate de PvdA is al vele jaren niets goeds te verwachten dus blijft lokaal alleen Groen Links over.

    h.oldeboom zei

    Remkes deugt ook al niet. Wij herinneren ons toch wel dat de benoeming/voordracht van N. welke volgens hem (Remkes) eenstemmig was maar achteraf bleek dat niet zo te zijn. De affaire Ravenstijn staat ons nog duidelijk voor de geest, dhr. Ravenstijn die door N. gebroken werd, en wel met instemming van de rest van de corrupte raad omdat de man hiermee de waarheid over de raad zelf EN over de stemming/voordracht over N. vertelde. Wat een ziek, corrupt en smerig land is het (geworden).

    Een reactie posten