Verzet tegen stank stortplaats Middenmeer groeit

Datum:
 • woensdag 30 november 2016
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - MIDDENMEER - Het verzet tegen stankoverlast van de vuilstortplaats in Middenmeer groeit. Paul Rietmeijer (67) uit Medemblik stelt een brandbrief op. Stadgenote Margreet Schermer (56) heeft recentelijk haar dertigste klacht over dit jaar ingediend bij het bedrijf Afvalzorg.
  Door Ed Dekker - 29-11-2016, 

  M
  et zijn brandbrief wil Rietmeijer ’politici wakker schudden’ en ’de publicitaire druk opvoeren om afdoende maatregelen af te dwingen’. Schermer heeft dinsdagmiddag haar jongste klacht toegelicht na een telefoontje van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Deze instantie onderzoekt de aanhoudende klachten over stank.

  Gesprek

  De overlast wordt vooral in Medemblik ervaren. Rietmeijer woonde vorige week een informatieavond op de stortplaats bij over de stankproblemen. De volgende dag benaderde hoofd beheer en nazorg Harm Ritsema van Afvalzorg hem voor een gesprek. Dat is er nog niet geweest.
  Over zijn komende brandbrief zegt Rietmeijer: „Er moét iets gebeuren. De overlast duurt al lang genoeg.” Medestanders kunnen zich bij hem aansluiten. Al ’zeker zes jaar’ is er volgens Margreet Schermer stankoverlast. „Onregelmatig, maar het gebeurt steeds vaker.”

  Afdekken

  De grootste bron is de open stortplaats van Afvalzorg. Sinds acht jaar slaat het bedrijf hier tijdelijk bedrijfsafval op waarvoor in ovens in Alkmaar (van HVC) en Amsterdam even geen ruimte is. Volgens Afvalzorg is het ’niet te doen’ om de berg af te dekken. De stank zou alleen bij storten en weghalen ontstaan.
  Afvalzorg is een van de gebruikers van de stortlocatie. Huisvuilcentrale HVC zit er ook, met onder meer een vergistingsinstallatie. Ook het vergisten veroorzaakt stank. HVC treft maatregelen om deze stank te verminderen. Het bedrijf verbrandt in Alkmaar veel afval uit Engeland. Daar bestaan geen ovens.
  Margreet Schermer krijgt komende week een rondleiding op de stortplaats. Eerder was zij verhinderd.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten