Sinds 2014 in totaal 78 rechtszaken aangespannen tegen gemeente Hollands Kroon

Datum:
 • dinsdag 29 november 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - ANNA PAULOWNA - Hollands Kroon is, sinds het aantreden van het huidige college in 2014, bij in totaal 78 rechtszaken betrokken.

  Door Martijn Gijsbertsen - 29-11-2016, 

  Z
  o laat burgemeester Jaap Nawijn weten na raadsvragen hierover van GroenLinks.
  In 48 gevallen is de gemeente in het gelijk gesteld, in acht zaken niet.
  In tien kwesties is het beroep ingetrokken, in twaalf zaken moet nog uitspraak worden gedaan.

  Dwangsommen

  De gemeente is tot op heden niet veroordeeld tot het betalen van dwangsommen en heeft ruim 22.000 euro aan dwangsommen geïncasseerd.
  Een keer heeft Hollands Kroon verstek laten gaan: in de kwestie rond camping Land uit Zee in Wieringerwerf.
  Dit was bij hoge uitzondering, omdat de eiser hetzelfde standpunt innam als de gemeente.

  Noordhollands Dagblad

  9 reacties :

  Anoniem zei

  Jammer dat er niet bij staat wat statistieken van de voorgaande colleges waren.

  Ook is lastig te achterhalen in hoeveel gevallen van de gewonnen zaken er is gefraudeerd met officiele documenten. Tekeningen achteraf aanpassen, brieven antidateren, archieven opschonen of 'kwijt raken' om stukken te verdoezelen, burgers murf maken met hoorzittingen, onjuiste of onvolledige stukken verstrekken nav WOB-verzoeken, verklaringen achteraf weer intrekken, in deze gemeente wordt alles uit de kast gehaald om zaken te winnen.

  En als een zaak kansloos lijkt te worden voor de gemeente, dan worden betrokkenen flink onder druk gezet om alsnog te schikken. Dit om te voorkomen dat er een negatief vonnis wordt gesproken. Liever een flinke duit uit een vaag potje betalen dan bakzeil halen in de rechtbank. Kunt u erbij vermelden in hoeveel gevallen erbis geschikt en wat dat allemaal heeft gekost?

  En waarom? 40 zaken per jaar! Als de gemeente haar werk zorgvuldig en correct had gedaan kan er toch bijna niets fout gaan zou je zeggen. Wat een stelletje prutsers op het gemeentehuis. Dat amateurisme en de arrogante houding kost de gemeenschap bakken vol geld en dan vind men het ook nog vreemd dat de politiek niet serieus wordt genomen.

  Probeer eens fouten/conflicten te voorkomen, dat scheelt veel geld en ergenis. En als je dan een fout maakt, wees dan zo flink om dat toe te geven en los het dan netjes op in plaats van deze maffiapraktijken erop na te houden.

  Bakker zei

  Meestal zijn burgers kansloos voor een rechtbank omdat rechters altijd de beweringen van ambtenaren op de 1e plaats stellen, al staan ze nog zo hard te liegen. Doen rechters dat niet dan stort de hele Rechtsstaat in elkaar met al die liegende ambtenaren, nu houden ze de schijn nog overeind.
  Is de zaak onoverzichtelijk dan helpen rechters graag een handje mee om de zaak zodanig overzichtelijk te maken dat de gemeente in het gelijk wordt gesteld. Rechters onafhankelijk? Alleen maar als het ze zelf uitkomt.

  Anoniem zei

  78 rechtszaken in zo'n korte periode. De zaken die bij de Commissie Beroep en Bezwaar zijn behandeld zijn hier dus niet bij opgeteld. De zaken waarbij de burgers vooraf zo zijn gedemotiveerd door het ambtenarenapparaat zijn hier ook niet bij opgeteld. Slechts de absolute doordouwers hebben een rechtszaak aangespannen. Moet een gemeente zich niet doodschamen dat er vanuit het gemeentehuis zoveel oppositie is tegen haar eigen inwoners? Voordat inwoners een rechtszaak aaspannen tegen de eigen gemeente moeten ze ten einde raad zijn anders begin je er niet aan en je moet dan ook nog vertrouwen hebben in de rechters. Na afloop van dergelijke zaken zijn de inwoners vaak hevig teleurgesteld in de rechterlijke macht en zijn tot de conclusie gekomen dat Nederland niets meer of minder is dan een bananen republiek.

  Anoniem zei

  Fidel Castro was er niets bij.

  Anoniem zei

  BETER ZELF 78 RECHTZAKEN AANGEVEN, DAN EEN WOB VERZOEK VERPLICHT OPENBAAR MAKEN!
  Ik kan mij helemaal verplaatsen in de hierboven gemelde reacties. De werkelijkheid is zoals je hoort en leest in je omgeving wat er allemaal gebeurt hier in Hollands Kroon en hoe er met de inwoners word omgegaan. De gemeente moet zich diep schamen en direct aan het werk gaan waar voor ze aangesteld zijn. Of is dit de inhoud waarvoor ze aangenomen zijn?
  Burgervader Nawijn reageert nu wel heel vlug met zijn antwoord over alle 78 rechtszaken de afgelopen 2 jaar.Of is hij bang dat het WOB verzoek uitslag door Groen Links echt naar buiten word gebracht.Dan kan men nog wel eens schrikken van de werkelijke inhoud daarvan. Jervin Tonneman van de camping heeft pas nog een dwangsom van 4000 € van de gemeente geïncasseerd omdat de gemeente de verkochte grond niet wilde leveren maar wel aan de buurman wilde weggeven met geld toe. Hoezo volgens Dhr.Nawijn is de gemeente nog nooit tot dwangsommen verplicht geweest? Zou dit de enige dwangsom zijn in al die jaren voor de gemeente,dit zouden sprookjes en leugens zijn. De burgers weten nu wel een beetje meer en worden een rad voor de ogen gedraaid en door de politiek mee gezogen in deze bedrogen kermis. Ik stond erbij en keek er naar.
  Ik hoop dat de ogen nu eens open gaan en er andere tijden aankomen,want dit mag en kan niet zo aanblijven.

  Anoniem zei

  Politiek doet Horen, Zien en Zwijgen en ga heen en vermenigvuldigt u.

  Het is duidelijk volgens vele reacties van burgers en ondernemers van Hollands Kroon die zich erg boos maken wat de burgemeester en het college achter onze rug allemaal doet wat eigenlijk niet had gehoeven als de gemeente op tijd handhaaft, APV uitvoert of op een menselijke manier in overleg treed in plaatst van allemaal rechtszaken aan te spannen wat de burger en ondernemers heel veel gemeenschapsgeld kost en de gemeente in een kwaad daglicht stelt.
  Daarom vind ik het een heel dappere/goede zaak en ook de plicht van een gekozen volkspartij zoals Jan Eichhorn van Groen links nu ook werkelijk doet en gaat onderzoeken door bij voorbeeld een WOB verzoek in te dienen in de hoop dat andere partijen zullen volgen. Zo werkt dat en hoort dat!
  Het zal mij dan ook niet verbazen dat de uitkomst in de kapitalen zal belopen zoals de zaak van Lombaard/Bleijerveld en Tonneman/Vonk. Dan hebben we het nog niet over de andere nog niet/wel bekende lopende zaken. Maar dat krijg je dan als fractie partijen je het mandaat afgeeft aan B en W om bedragen onder de vijftig duizend euro daar geen goed keuring meer voor hoef te geven en hun praktijken ongemerkt kunnen voortzetten en wat dan ook onder de pet blijft. Tot dat een inwoners echtpaar publiekelijk als zure gekken worden uitgemaakt via de wereld media omdat de burgemeester z.g.n. emotioneel geconfronteerd word met nu blijkt door hun eigen gehanteerde onbehoorlijk bestuur praktijken wat schijnbaar niet lukken wil en daarom maar gaan onteigenen. Hoe gek kun je het bedenken om zo met je eigen inwoners om te gaan.
  Dan komt de deksel van de beerput gelukkig langzaam omhoog, en dan gaat het enorm stinken en de politiek houdt dan wijzelijk hun mond. Behalve Jan Eichorn van Groen Links want die komt ook oprecht voor zijn kiezers op.
  Maar weinig partijen zijn eerlijk en oprecht en daarom geef ik op dit moment Groenlinks en een beetje CU een grote pluim en hoop dat meerdere partijen zullen volgen met daden, want dit moet eens stoppen.
  Daar hebben de kiezers recht op en anders moeten we maar op Trump stemmen of te wel Geert Wilders! Want de Hollands Kroon politiek dwingt de inwoners er toe.
  Lang leven de gemeente Hollands Kroon want die is de koning!
  Maar vergeet niet de inwoners zijn nog altijd keizer en kiezer en er zal in de toekomst worden afgerekend, hou daar maar rekening mee politiek Hollands Kroon!

  Anoniem zei

  RECHTZAAK NR.79! Bezwaren buren kwestie Planetenlaan bij Raad van State door tussenvonnis tegen de gemeente gegrond verklaart!
  Misschien de eerste rechtszaak tot veroordeling van dwangsommen!!!?????
  Raad van State heeft op 7 december jl. een tussenvonnis uitgesproken over beroepszaak Planetenlaan 2a ingesteld door drie buren, fam. K Akkerman, fam. E Ackema en de fam. R Lombaard tegen de gemeente H.K.
  Dit i.v.m. de uitspraak van de rechtbank Alkmaar over een dakopbouw die gemeente Hollands Kroon volgens de buren onterecht in het gelijk heeft gesteld.

  Raad v State heeft zich verdiept in deze lang lopende verwarde en omstreden omgevingsvergunning en zijn tot de conclusie gekomen dat één van de aangevoerde beroepsgronden door de buren wel degelijk gegrond is, waardoor de gemeente in deze in het ongelijk is gesteld.
  Ook heeft het de rechters van Raad van State enorm verbaasd dat aan de kant van Hollands Kroon een grote delegatie aanwezig was. Acht personen, waar van drie personen van een extern ingehuurd gerenommeerd advies bureau die de gemeente moesten verdedigen. Vier van de gemeente Hollands Kroon en Dhr. Bleijerveld als derde Partij.
  De Raad van State kon zich niet vinden in de beroepsgrond inzake de ingetrokken en uitgewerkte vergunning uit 2011. Hiermee kwam volgens de rechters een aantal door de buren aangevoerde beroepsgronden als ongegrond verklaart.
  Wegens verandering in de draagconstructie van het dak , mocht deze niet meer toegevoegd worden als wijziging op de onherroepelijke vergunning en waren bezwaren van de buren gegrond. De gemeente moest handhavingverzoek door het bouwwerk te legaliseren d.m.v. een van nieuwe vergunning. De gemeente werd hier in het ongelijk gesteld.
  Ondanks dat de bezwaarscommissie een wijzigingsprocedure adviseerde maar het college legde dit advies volledig naast zich neer.
  Door dit tussenvonnis draagt Raad v State het college op om op voet van artikel 8:51d van de Awb het gebrek in de afzonderlijke besluiten van 8 januari 2015 te herstellen door te bezien of er handhavend moet worden opgetreden.
  Als het college concludeert dat er geen omgevingsvergunning verleend word dan bestaat er geen concreet zicht op legalisering. Zijn er geen bijzondere omstandigheid om daarop te handhaven, dan dient het college te motiveren of daar van af te zien binnen 6 weken. Dit wordt de bestuurlijke lus genoemd en word later door de Raad van State beoordeeld.
  De einduitspraak kan in het voorjaar verwacht worden mits Raad van State akkoord gaat met de oplossingen van de gemeente.
  De buren rond het pand in de Planetenlaan te Wieringerwerf zijn nog niet zo van gekke zure buren.

  Anoniem zei

  Het gelijk halen van de Gemeente Hollands Kroon mag wat kosten.
  Besparen op de Ouderenzorgen andere voorzieningen om te voorkomen dat ambtenaren via verloren rechtszaken keihard op hun bek gaan. Degelijk soort moet meteen ontslagen kunnen worden. Volgend jaar weer de OZB omhoog.

  Anoniem zei

  Let op!!!Rechtzaak nr, 80 komt er aan bij Hollands Kroon. Sjaak Sijbering spant een rechtszaak op tegen de gemeente omdat zijn verkregen vergunning voor zijn pand van Horecainvents op de Havenkade in Middenmeer weer is ingetrokken. Dit omdat de gemeente de verkeerde procedure had toegepast,nadat pas nabije buren een bezwaar hadden ingediend volgens de krant. Dhr.Sijbering neemt hier geen genoegen mee en voelt zich benadeeld. Hier word weer een hardwerkende ondernemer die werk brengt voor de inwoners om zeep geholpen als het even kan. Lang leven de werk gelegenheid. De ene zijn dood, de ander zijn brood! Of hadden ze soms al wat gehad met elkaar? Word vervolgt en moet weer wat kosten!

  Een reactie posten