Hollands Kroon beschermt grond opperdoezers

Datum:
 • woensdag 30 november 2016
 • in
 • WOGNUM - De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft dinsdagavond de gronden waar opperdoezer rondes worden geteeld in de Wieringermeer, veiliggesteld. In de nieuwe omgevingsvisie van de gemeente zijn de teeltgebieden van de aardappelsoort nu onder de ’historische kavels’ van Hollands Kroon gevoegd.

  Door Mike Deutekom - 30-11-2016, 

  D
  aarmee heeft de gemeenteraad geluisterd naar de woorden van wethouder Hans Tigges van buurgemeente Medemblik. Tigges had de raad vorige week gevraagd om aanpassing van de omgevingsvisie. In het oorspronkelijke voorstel stond namelijk dat de teeltgebieden eventueel ook gebruikt mochten worden voor de uitbreiding van kassengebied Agriport of ’regionale bedrijventerreinen’ en zelfs als potentiĆ«le locatie voor zonneakkers.
  Volgens Tigges deden die opties in de visie afbreuk aan de beschermde status die de opperdoezer ronde heeft. De aardappeltjes hebben als enige soort in Nederland Europese bescherming. De opperdoezer ronde heeft een 'beschermde oorsprong benaming' gekregen van Brussel, maar daarmee zijn de gronden waarop de aardappels mogen worden geteeld beperkt tot het land rond het dorp Opperdoes in de gemeente Medemblik en een deel aan de zuidkant van de Wieringermeer.
  Hoewel theoretisch, zou de omgevingsvisie het voortbestaan van de aardappelsoort kunnen bedreigen. Immers, als er daadwerkelijk zonnepanelen op de opperdoezergronden werden geplaatst, zou het teeltgebied worden beperkt. Omdat er wisselteelt moet worden toegepast en de opperdoezers slechts drie jaar aaneengesloten op een perceel kunnen worden geteeld, geeft een inkrimping van het areaal direct een beperking voor de telers.
  De Medemblikker wethouder gaf toe dat die bedreiging alleen op papier zou bestaan als de visie van Hollands Kroon ongewijzigd werd aangenomen. Dit omdat Medemblik de gronden in de Wieringermeer pacht van het Rijk, en deze vervolgens weer verpacht aan de telersvereniging. En die heeft geen belang in het inkrimpen van de teeltgrond. Dat de gemeenteraad van Hollands Kroon unaniem de visie wijzigde, is dan ook vooral een erkenning van de beschermde status van de aardappelsoort.
  Noordhollands Dagblad


  3 reacties :

  Theo Moras zei

  Een Ronde Opperdoezer aardappel telen op grond in de Wieringermeer is net zo onbestaanbaar als dat inwoners uit de voormalige gemeente Niedorp in de gemeente Hollands Kroon thuis horen onder de rook van de Afsluitdijk.
  En dat onder het mom van het Europees beschermingskeurmerk

  Anoniem zei

  Maar ze zijn wel heel lekker hoor!

  h.oldeboom zei

  @ hr. Moras,

  Dat Europese beschermingskeurmerk ademt net als de rest van alles wat tot de Europese Unie 'behoort' dezelfde kwalijke
  opzet uit en wel de poging het onverenigbare proberen te verenigen. Onmogelijk dus, maar zolang wij politici hebben die hun hele leven uitsluitend achter bureau 's gezeten hebben en nooit met hun poten in de drek gestaan hebben, zal dat zo blijven. Totdat de drek die zij zelf veroorzaken hun om de oren vliegt, dan gaan ze er vandoor en laten ze anderen de rotzooi opkappen.

  Een reactie posten