CDA-motie windmolens kansloos

Datum:
  • woensdag 30 november 2016
  • in
  • Categorie: , , ,
  • NOORDWIJK/KATWIJK - CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Michel Rog willen dat de regering alsnog afziet van de plaatsing van windmolens binnen de 12-mijlszone.

    Door Peter van der Hulst - 30-11-2016

    D
    e christendemocraten vrezen dat op basis van verkeerde aannames wordt gekozen voor de aanleg van windparken op 18,5 kilometer (10 zeemijl) van de kust. Dat het CDA een achterhoedegevecht voert, beseft Mulder als geen ander. ,,Het merendeel van de Tweede Kamer wil de windmolens binnen de 12-mijlszone’’, zei ze tijdens het plenaire Kamerdebat.
    Het CDA vindt dat de kosten tussen windmolenparken voor de Hollandse kust en IJmuiden-Ver niet goed kunnen worden vergeleken. Kustgemeenten vrezen dat de horizon wordt verpest en dat toeristen daardoor wegblijven, met alle economische gevolgen van dien. Zij pleiten dan ook voor het vanaf land onzichtbare park IJmuiden-Ver.

    Onduidelijkheid

    Vanwege alle onduidelijkheden pleit het CDA ervoor de zone tussen 18,5 en 22,2 kilometer van de kust niet te bebouwen. Tegen turbines vanaf 22,2 kilometer (12 zeemijl) hebben de christendemocraten geen bezwaar.
    Minister Kamp van Economische Zaken ging er aanvankelijk vanuit dat IJmuiden-Ver 3 miljard euro duurder zou uitvallen dan de Hollandse kust. Dat bedrag is later aangepast naar 1,6 miljard.
    Die kostenreductie is volgens Kamp vooral het gevolg van de werkwijze waarvoor nu is gekozen. Zo regelt de overheid zelf de vergunningen, onderzoeken en de aansluiting op het elektriciteitsnet. Berekeningen in opdracht van de kustgemeenten tonen aan dat IJmuiden-Ver zelfs aantrekkelijker is dan parken bij de kust.

    Geen meerderheid

    Voor het CDA reden om met een motie aan te dringen op afstel. Stemming is volgende week, maar tijdens een eerder debat werd al duidelijk dat er geen meerderheid voor is.
    Noordhollands Dagblad



    1 reacties :

    Anoniem zei

    Het CDA, een partij die er al lang niet meer voor de burgers is, of het moeten de windmolen profiteurs zijn. wat een schijnheilige partij is dat toch, had een zusje van de VVD, D'66, CU en de PvdA kunnen zijn.

    Een reactie posten