'Vanaf strand uitzicht op hekwerk'

Datum:
 • vrijdag 26 augustus 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Bergen - Na verloren strijd tegen gasopslag nu weer gevoel van onmacht bij Bergense wethouder


  Matthie Bergman

   „Als de regering haar zin krijgt, kijken alle strandbezoekers van IJmuiden tot en met Den Helder tegen een hekwerk aan. Om dat te voorkomen, móét de Tweede Kamer de kritiek op die plannen vanuit de bevolking horen."

  Deze krachtige taal komt niet van een actiegroep, maar van het college van burgemeester en wethouders van Bergen, bij monde van wethouder Odile Rasch.

  En de bevolking kan haar stem laten horen:
  30 augustus is er vanaf 19 uur in hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee een door het Rijk georganiseerd inloopavond over windturbines Zee. Aanleiding is dat de Tweede Kamer dit najaar een beslissing gaat nemen over de plannen van de regering. Die plannen houden onder meer in de plaatsing van nieuwe windturbines op 18,5 kilometer uit de kust. „Dat is dichterbij dan de eerder afgesproken 22,5 kilometer", aldus het college.

  Bergen is voor windenergie, maar niet zo dicht voor de kust. Met de ,andere kustgemeenten en de provincies Noord- en Zuid-Holland pleiten zij voor het alternatieve plan IJmuiden Ver, waarbij de windturbines verder uit de kust liggen.

  Kinderspel

   Het college benadrukt nog maar even: „Er staan al windparken voor de kust, maar dat is kinderspel vergeleken met wat er straks mag worden gebouwd. Die turbines zijn veel groter en hoger en zijn van Den Haag tot Den Helder zichtbaar. Dan kun je niet even de andere kant opkijken." Wel heeft wethouder Rasch bij de gang van zaken rond de windturbines hetzelfde gevoel  als indertijd bij het verzet tegen de gasopslag in de Bergermeer: „Hei is Rijksbelang, hè. Dan voel je je  ondanks alle protesten onmachtig."
  In Bergen is ook een werkgroep opgericht die zich tegen de plannen van het kabinet verzet. Veel leden van de werkgroep hebben een op toerisme gericht bedrijf, zoals strandpaviljoenhouder. „Wij willen allemaal heel graag gerichte acties voeren tegen de plannen van de regering, maar daarnaast zitten we nu domweg in het hoogseizoen, dus zijn de meesten ontzettend druk met hun bedrijf", aldus woordvoerster Elke Oldenburg. Zij roept dan ook iedereen op naar de bijeenkomst over de windturbines te gaan om - als het even kan - het Rijk duidelijk te maken dat ze tegen deze plannen zijn en voor het alternatief IJmuiden Ver. Meer nog roept ze de mensen op de petitie voor het alternatief IJmuiden Ver te tekenen. Dat kan via www.verzetwindmolens.nl ", aldus Oldenburg.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten