Opnieuw plan voor 'Polenhotel' Joods Werkdorp

Datum:
  • dinsdag 2 augustus 2016
  • in
  • Categorie: , ,
  • Hollands Kroon - Slootdorp - Eigenaar Joep Karel wil zeven barakken bouwen op het terrein van het vroegere Joods Werkdorp in Slootdorp voor 265 buitenlandse agrarische werknemers.


    De Bergense vastgoedondernemer hoopt begin september op toestemming van de provincie voor dit 'Palenhotel'. In de Kop van Noord-Holland is groot gebrek aan onderdak voor dergelijke flexwerkers.

    In 2009 strandde een vergelijkbaar initiatief. De raad van de toenmalige gemeente Wieringermeer wees het plan af.

    Karel wil de huisvesting combineren met een nieuwe invulling van het leegstaande hoofdgebouw. Hij denkt aan functies als educatie, cultuur en exposities. Oud-directeur Joel Cahen van het Joods Historisch Museum wil zich hiervoor inzetten.

    _________________________________________

    Plicht voor goede opvang

     Ed Dekker ed.dekker@hollandmediacombinatie.n1

    Vervolg

     Het college van Hollands Kroon steunt het nieuwe plan van ondernemer Joep Karel voor woonbarakken op het terrein van het voormalige Joods Werkdorp in Slootdorp. De gebouwen moeten onderdak geven aan 265 'flexwerkers'.

    De toenmalige gemeente Wieringermeer wees in 2009 een soortgelijk plan van eigenaar Karel af, na weerstand van omwonenden. Wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon: „In zeven jaar is veel veranderd. Er was toen weinig bekend over het centraal huisvesten van buitenlandse werknemers in de agrarische sector. Ervaringen elders in de Kop van Noord-Holland en andere provincies leren nu dat grootschalige opvang goed kan worden geregeld."

    Het plan voor de bouw van zeven barakken ligt bij de provincie. Bij groen licht van 'Haarlem' wil het college het bestemmingsplan wijzigen om 'logies' mogelijk te maken. Tegelijkertijd hoopt Karel het hoofdgebouw van het Joods Werkdorp in te richten voor activiteiten op het gebied van Joodse historie, educatie en cultuur.

    Karel: „Met diverse partijen praat ik hierover." Eén wil hij er noemen: Joel Cahen. De oud-directeur van het Joods Historisch Museum bezocht vorige maand het complex. Buurtbewoners Peter en Jenny van Unen kondigen aan zich opnieuw te verzetten. „De plek is ongeschikt voor dergelijke opvang. De afstand tot allerlei voorzieningen is te groot." Buurman Cees Vendrig valt hen bij. Meskers ziet de afstand niet als enorm probleem. „De nood is hoog. De vraag naar onderdak is groot. We hebben de plicht om te zorgen voor goede huisvesting. De regionale economie kan niet zonder deze buitenlandse krachten."

    Met het nieuwe plan van Karel wordt het complex grotendeels in oude luister hersteld, stelt Meskers. Voor de opvang van Joodse arbeiders waren voor de Tweede Wereldoorlog zestien barakken beschikbaar. Deze zijn alle gesloopt.

    Karel is eigenaar sinds zoo& In Brabant heeft hij een complex voor 220 flexwerkers geopend.

    Noordhollands Dagblad




    4 reacties :

    Sam Kooy zei

    De heren Wethouders van Hollandskroon zullen immer hun gelijk blijven krijgen. In dit geval Meskers dus. Willens en wetens. Meningen van anderen - in dit geval buurtbewoners - hebben bij hem geen enkele waarde. Hij serveert deze mensen glashard af !! Ziet de investeerder alleen maar dollartekens of speelt hier vriendjespolitiek een rol ? Waar blijft in hemelsnaam het vertrouwen in deze lieden ? Wantrouwen of niet:de wethouder heeft alle macht in handen !!

    h.oldeboom zei

    Heeft men al een enquete gehouden onder de Polen of zij hier behoefte aan hebben of zijn deze plannen alleen bedoeld de zakken te vullen van de ondernemers?

    h.oldeboom zei

    Het opnieuw als werkkamp laten functioneren van het complex is heel in zekere zin een diep-tragische. Voor de oorlog is het Joodse werkdorp bevolkt geweest door veelal heel jonge mensen, kinderen nog, die uit Duitsland gevlucht waren en in het door de Nederlandse staat opgerichte werkdorp in de Wieringermeer te werk gesteld werden om diezelfde jonge Wieringermeer verder te 'ontwikkelen'- lekker goedkoop dus. Voor een paar jaar heb ik daar een fotosessie gemaakt en opgestuurd naar een overlevende en op dat moment nog in leven zijnde ex-bewoner van het Joodse werkkamp. Namelijk, toen het Derde Rijk hier de baas werd zijn die Joodse jongens afgevoerd en heeft de helft de oorlog niet overleefd; hun namen kunt U lezen op de boekenrollen in de ingang van het hoofdgebouw - ga daar eens naar toe en bij voorkeur alleen - dit moet geen museumbezoek zijn waar iedereen binnenloopt en rondkakelt - en laat de triestheid van het WO-2 gebeuren in alle rust en stilte op U inwerken. Dan dringt wellicht de krankzinnigheid en idioterie waarmee wij allen dagelijks plaatselijk en landelijk geconfronteerd worden door media en politiek die erop uit lijken te zijn de mensen uit evenwicht te brengen door ons voortdurend allerlei absurditeiten en waanideeën op te dringen om ons uit elkaar te drijven, wat duidelijker tot U door.
    Overigens, uit het antwoord dat ik kreeg van de Joodse overlevende bleek dat de man erg blij was met de foto's maar tevens zwaar geëmotioneerd en hij wilde zeker niet komen kijken.

    Anoniem zei

    Onze huidige ^^leiders^^ zijn domme, onwetende brallers.
    Zoals heel veel mensen tegenwoordig.

    Omdat het kan!

    Het volk is zo slaafs geworden dat er allerwege al is geaccepteerd.

    Een reactie posten