NOS: “Nederland slecht voorbereid op kernramp”

Datum:
 • donderdag 25 augustus 2016
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Altijd leuk, met de deur in huis vallen. De NOS weet er weg mee. Want impliciet suggereert een kop als hierboven dat er een kernramp aanstaande is. Overstromingen komen toch ook geregeld voor? Nou dan.  kernramp 0  Je vraagt je wel af wat de overheid ineens bezielt, met dergelijke onrust zaaiende berichten. Want het is een gevolg van een onderzoek dat het ministerie van VWS liet doen door het RIVM en GGD Groningen.

  Als van zo’n onderzoek de uitkomst wordt gepresenteerd dan weet je vooraf al wat er gebeurt: aangezien werkelijk niemand in Nederland ooit is voorbereid op een kernramp, behoefde het vooraf geen betoog wat de uitkomst zijn zou. En dat je daar dan de media een leuk voorzetje mee geven kunt: die gevaarlijke kernenergie toch!
  De onderzoekers adviseren minister Schippers om een publiekscampagne te starten die mensen vertelt wat te doen bij een kernongeluk en onderwijs te geven in de werking van straling.
  Gevaren reëel inschatten
  De meeste mensen hebben het idee dat straling al in kleine hoeveelheden en over grote afstanden gezondheidsrisico’s en zelfs doden veroorzaakt en dat bescherming hiertegen onmogelijk is. En dat is maar ten dele waar, zegt Harry Slaper, stralingsdeskundige bij het RIVM.
  Is dat realistisch? Nee, want een probleem is er nooit geweest. Nu suggereren dat er stante pede actie moet worden ondernomen is paniek zaaien, en niets anders. Wat niet wegneemt dat er een reden is: er is een discussie gaande of het niet verstandiger is in de toekomst over te gaan op thoriumcentrales, in plaats van die vreselijke windmolens die niets opleveren, en bovendien het leefmilieu verpesten. En wie googlet op VWS en windmolens begint te begrijpen waarom Nederland zich plotsklaps moet voorbereiden op een kernramp. Het gaat niet om een kernramp, maar om een beleidsramp. De ultieme consequentie van een overstap op thoriumcentrales wel eens zou kunnen zijn, dat er een onderzoekje wordt gestart naar de geldverspilling en de tijd die aan windmolens is verspild.

  Maar kernenergie heeft bij veel mensen nog steeds een slechte naam, die ons in het kielzog van de antikernwapenhysterie is aangepraat tijdens de jaren tachtig. Is er reden voor? De Nederlandse kerncentrales worden op afzienbare termijn gesloten, en nieuwe van het type waarvoor nu dus een waarschuwingscampagne moet worden opgestart worden niet overwogen. De centrales net over de grens zijn een taak voor de Nederlandse overheid om contact te houden met de lokale overheden daar. Maar er zelf een campagne tegen houden? Bent u nu helemaal gek geworden???

  Toch is dat precies wat de NOS mede bepleit. Wie het hierboven gelinkte artikel leest zou wel eens het gevoel kunnen krijgen dat we jarenlang voor de gek gehouden zijn wat betreft de risico’s. Dus hup, een beetje paniek en iedereen naar de voorlichting. Het is weer de kenmerkende schandaligheid van een graaiindustrie met weinig toekomstperspectieven – behalve méér subsidie.

  En voor wie denkt dat ik dit schrijf omdat ik zelf toch geen risico loop: ik woon hemelsbreed circa een kilometer van de oudste en vermoedelijk wrakkigste kerncentrale van Nederland. Dus als er iets gebeurt sta ik voorop.
  4 reacties :

  Anoniem zei

  Wie de NOS nog serieus neemt is hard toe aan verplichte psychiatrische opname.

  h.oldeboom zei

  Het NOS angstkanon weer in stelling: na de verschrikkelijke aardbevingen in Groningen (er viel bij iemand een lamp van het dressoir) volgen de gas treinen bij Utrecht (angst correlatie met Auschwitch?) en de NOS-kernramp; het zou allemaal in opdracht van de kongsi PvdA-Geenpeace bedacht kunnen zijn die streeft naar een klimaatrisico vrij Nederland, het wettelijk verplicht stellen van huiskamer thermostaten op maximaal 10 graden Celsius, gesubsidieerd werk voor iedereen wat best wel lukt als iedereen een moestuin neemt (in de badkamer en op het dak van de flat) wel te verstaan waardoor er vervolgens plaats komt in te zetten het streef inwoner getal van dit land op te laten lopen tot 25.000.000; plaats zat en risicovrij!

  Anoniem zei

  Dit land is gek. Maar vooral de NOS.
  De bagger die over ons (van ons eigen geld) is uitgestort de laatste jaren is weerzinwekkend. Leugens voorop.
  Gelukkig zeggen heel veel mensen hun krant op. Nu de NOS nog maar hier valt weinig op te zeggen.


  Mr. X. zei

  Geachte anoniem,

  Dit land is nog niet helemaal gek; anders zouden de mensen de van staatswege gesubsidieerde en gecontroleerde leugenkranten niet opzeggen. De NOS is ook niet gek maar is een uitvoerend propaganda instituut welke rechtstreeks aangestuurd wordt vanuit Den Haag en Vierde Rijk hoofdstad Brussel die de methodes om de mensen te bewerken, in tot nu toe iets zachtere vorm, overgenomen hebben van de Derde Rijk Nazi propaganda Minister Goebbels.

  Een reactie posten