Meer verzet tegen tracé windstroom

Datum:
 • dinsdag 30 augustus 2016
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Middenmeer - Raad van State krijgt het druk met protest tegen kabels 


  Ed Dekker ed.dekker@hollandmediacombinatie.nl 

  Het verzet tegen het tracé van extra hoogspanningskabels door en naar de Wieringermeer groeit. Ook akkerbouwer Bernard Kadijk uit Middenmeer en tuinder John de Boer uit 't Veld stappen naar de Raad van State. Zij volgen het voorbeeld van een groep agrariërs uit Middenmeer. Het elektriciteitsnet moet worden uitgebreid vanwege het Windpark Wieringermeer.

  De provincie heeft de bezwaren van Kadijk en De Boer afgewezen. Zij leggen zich er niet bij neer. 'Haarlem' veegde ook soortgelijke bezwaren van akkerbouwer Jaap Rezelman uit Anna Paulowna van tafel. Over de gang naar 's lands hoogste bestuursrechter twijfelt Rezelman nog. „Ik wil eerst verder overleggen met mijn juridisch adviseur. Hoeveel kans maak je in Den Haag?"

  Oudelanderweg 

  Bernard Kadijk wil geen stroomkabel over vijfhonderd meter door zijn land. „Eerst zou de kabel in de berm van de Nieuw Almerdorpersweg en Oudelanderweg komen. Na bezwaren van bewoners van de Oudelanderweg over mogelijke straling is het tracé verlegd. Ik vrees beperkingen. Zo'n kabel kan kassen blokkeren. Agrarische grond 'doet' 70.000 euro per hectare op, kassengrond 200.000 euro. Ook kan het tracé opschaling van mijn windmolen in de weg staan."

  Netbeheerder Tennet wijst op regelingen voor schadevergoeding. Kadijk verwacht daar 'nauwelijks' iets van. „je moet schade exact aantonen, dat is heel lastig. En schade blijkt pas veel later."

  John de Boer heeft land langs provinciale weg N242, tussen Oude Niedorp en Nieuwe Niedorp. Een kabel van Middenmeer naar het beoogde transformatorstation bij Verlaat is over 540 meter door land van De Boer getekend. „Naast de N242 ligt een brede berm. Ik zie de weg hier nooit vierbaans worden. Een prima tracé." Tennet ziet dat anders. De provincie wil die strook beschikbaar houden voor 'mogelijke, nu nog onbekende ontwikkelingen'.

  Ook Rezelman wil een ander tracé. „Ik heb al drie leidingen door mijn land. Doe de kabel ernaast. Niet op een andere plek in mijn land."

  Noordhollands Dagblad
  3 reacties :

  Anoniem zei

  Oh, ironie.

  De windboeren willen geen wind en ze willen geen kabels!

  Anoniem zei

  De Raad van State, een verlengstuk van de politiek en niets anders. Procederen heeft geen enkel nut meer in het in en in verziekte Nederland.

  Anoniem zei

  Nou, ze kunnen wel de *oude* molens even over de grens wegzetten.

  Alle subsidie terug inleveren!

  Een reactie posten