Familie bang voor ontploffing tankstation langs A7 door afbreken molenwiek

Datum:
 • dinsdag 23 augustus 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • LAMBERTSCHAAG - De Lambertschaagse familie Ruigewaard-Theeuwes vreest een ongekende ramp mocht ooit een wiek van een windturbine langs de A7 afbreken en zich in de ondergrondse gasleiding boren.

  Door  een medewerker van het Noordhollands Dagblad - 22-8-2016,

  ,,Dan kan er net zoiets gebeuren als in het Belgische Gellingen waar in 2004 24 mensen omkwamen nadat een gasleiding was beschadigd door een grondwerker,” zei de raadsman van de familie Ruigewaard-Theeuwes gisteren bij de Raad van State.

  Eerder wezen de gemeente Medemblik en de bestuursrechter in Alkmaar respectievelijk de bezwaren en beroep tegen de omgevingsvergunning van de hand. Volgens de gemeente gaat het slechts om de vervanging van de twaalf jaar geleden gebouwde windturbines bij langs de A7 bij Abbekerk en Lambertschaag. Windmolenbedrijf De Horn wil de zes bestaande windturbines door nieuwe vervangen.,,Ze worden niet groter, niet hoger en blijven 4,8 megawatt,” zei Afra Wildoer van het windmolenbedrijf.

  Bart Theeuwes zei het vreemd te vinden dat de gemeente helemaal geen onderzoek heeft gedaan naar de veiligheidsrisico’s van windturbines vlak bij een hoofdgasleiding. De gemeentewoordvoerder van Medemblik benadrukte dat de masten buiten de veiligheidszone rondom de gasleiding staan en dat alleen de wieken van één molen deels over de gasleidingstraat draaien.

  De gemeente vindt het niet nodig om de eventuele veiligheidsrisico’s van omwonenden en automobilisten op de A7 te onderzoeken. Dat zou volgens de landelijke buisleiding, windturbine- en veiligheidsregels niet nodig zijn.,,Medemblik heeft voor deze vergunning alleen gekeken of de nabijheid van de windturbine de levering van gas niet in gevaar kan brengen,” merkte de gemeentewoordvoerder op.

  Dat vond de Raad van State merkwaardig want in sommige afwijkende gevallen moet een gemeente de brandweer om advies vragen.,,En de brandweer kijkt dan toch ook naar de veiligheid van omwonenden neem ik aan,” zei rechter en staatsraad H. Sevenster.

   Volgens de gemeentewoordvoerder was dat in dit geval niet nodig omdat het slechts om de vervanging van een al lang bestaande situatie gaat. Bovendien vindt de gemeente dat de familie Ruigewaard-Theeuwes zo ver (bijna een kilometer) van de omstreden windmolen woont dat ze er geen last van kunnen hebben.

  Bart Theeuwes is het daar niet mee eens: ,,Op 150 meter van de windmolen staat een tankstation langs de A7. Als de gasleiding breekt en het tankstation ontploft mee, dan is de ramp niet te overzien. We komen niet alleen voor ons zelf op maar ook voor al die anderen die risico lopen.”

  De Raad van State gaat onderzoeken of de gemeente Medemblik al dan niet een aanvullend veiligheidsonderzoek moet doen.

   Uitspraak volgt binnen zes tot twaalf weken.

  Noordhollands Dagblad  4 reacties :

  h.oldeboom zei

  Het argument van de gemeente is bijzonder zwak zo niet opzettelijk misleidend: het gaat hier slechts om VERVANGING! Dat betekent dat het risico BLIJFT bestaan en de gemeenteraad (B&W) deze mensen opzettelijk aan het risico blijvend wil laten blootstellen. En hoe langer het risico duurt hoe groter de kans dat er daadwerkelijk een ramp plaatsvindt.

  Sam Kooy zei

  Ik leg - tegen mijn zin - langzamerhand het moede hoofd in de schoot. Gemeentebesturen zullen altijd tot in lengte van dagen ontkennen dat zij fouten make, hebben gemaakt en altijd zullen maken. Daarin blijkt, naast Hollandskroon en Schagen, ook de gemeente Medemblik sterk in te zijn. Zij zullen het hopelijk merken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen of anders in maart 2017 !

  P.v.d.Munnik zei

  Het gaat net zo lang goed tot het fout gaat en dan buitelen de verantwoordelijken(politici) over elkaar heen en schreeuwen om het hardst hoe "geschokt" ze wel niet zijn.
  Het gebruikelijke wegkijkgedrag van politici zonder ook maar het geringste beetje beschaving.

  Bakker zei

  Voor de tegenwoordige boeren zijn slechts 2 zaken belangrijk: de behaalde winst en de hoogte van de subsidie. Mens dier en natuur zijn slechts een sta in de weg voor het overgrote deel van de huidige boeren.

  Een reactie posten