’Voorzichtig succes in schrappen van regels’

Datum:
  • vrijdag 8 juli 2016
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon  -  ANNA PAULOWNA - Na de zomervakantie doet de Radboud Universiteit in Nijmegen opnieuw onderzoek naar de effecten van de Algemene plaatselijke verordening (APV) in Hollands Kroon. De gemeente heeft een jaar geleden flink in de regels gesnoeid. Zij hoopt hiermee dat burgers meer het heft in eigen handen nemen.


    Door Lydia Jasper - 8-7-2016, 


    Heeft het schrappen het gewenste resultaat gehad? Hollands Kroon houdt een slag om de arm. In een memo aan de gemeenteraad staat te lezen: ,,Tot nu toe heeft het schrappen van regels geen problemen te zien gegeven en dat mag als een voorzichtig eerste succes worden gezien.’’

    Effecten

    Een half jaar na de invoering van de versimpelde APV heeft de Radboud Universiteit al onderzoek gedaan naar de effecten. Bij de respondenten was de bekendheid te klein en de beschikbare informatie te beperkt om daar harde uitspraken over te doen. ,,Nu is er nog weinig gebeurd en dat is ook logisch’’, aldus de universiteit in januari. ,,Het is niet Rotterdam-Zuid. Men is benieuwd hoe de situatie zich de komende jaren ontwikkelt.’’ Evengoed stond 65 procent van de respondenten positief tegenover de nieuwe APV.

    _______________________________________________________________

    Gemeente Hollands Kroon positief over compacte APV
    _______________________________________________________________


    Handhavers en inwoners vinden wel dat er onvoldoende gecommuniceerd is welke regels er wel en niet meer in de APV staan. Handhavers merkten dat hun rol verandert. Inwoners gaven aan dat ’een sterke, sociale cohesie’ het eenvoudiger maakt om een oogje in het zeil te houden, elkaar te helpen, rekening te houden met elkaar en elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag.

    Ontwikkelingen

    Daarnaast viel de compacte APV samen met andere ontwikkelingen, waaronder bezuinigingen en fusie van gemeenten, waardoor het lastig was om de verschillende effecten uit elkaar te trekken.
    Na de tweede rapportage van de Radboud Universiteit verwacht de gemeente een tussenbalans op te maken. De APV met veel minder regels is bedoeld als pilot voor twee jaar (2015-2017).

    Belangstelling

    Volgens Hollands Kroon is de belangstelling van andere gemeenten voor haar APV groot. ,,Wij ontvangen veel verzoeken om informatie en om gesprekken, bijvoorbeeld van collega-burgemeesters en overheidsinstanties.’’

    Noordhollands Dagblad


    2 reacties :

    Anoniem zei

    Nou ik merkte het meteen want de boeren lieten de modderkluiten gewoon op de weg liggen. Ze zetten zo,n slipgevaar verkeersbord neer en en klaar zijn ze.

    Sam Kooy zei

    De "leiders" in de Ontmoeting in Anna Paulowna zeggen nu (uiteraard) "dat er nog geen problemen zijn gesignaleerd". Natuurlijk zeggen ze dat. Zij zullen de eigen fatale en vele fouten nimmer erkennen. Zij zullen immer zeggen dat het onkruid in de straten de schuld is van de burger. Zij zullen elke negatieve kant over de plaatselijke overheid in de schoenen schuiven van de burger. Zij zijn immers van mening dat de z.g. zelfredzaamheid "des burgers" is. En daar hoort naar hun mening geen APV of welke verordening dan ook, bij. Nee, laat jouw hond maar schijten op straat. De Boa doet er ook al niets aan of is zelfs niet meer zichtbaar. Bezuinigen bij HK, weet je wel. Maar wèl millioenen uitgeven aan minder belangrijke zaken. Verdiep je eens in het reilen en zeilen van Meskers met zijn Waddenpoort. Verdiep je nóg eens in het speeltje van van Gent over de Zorg en die van Nawijn: Asielzoekers, Statushouders en Niet-Asielzoekers en de wijze waarop hij de Raad onder druk zet. Uniek in ons land !

    Een reactie posten