Vissers in nauw door windmolens

Datum:
  • zaterdag 11 juni 2016
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Haarlem - Vissers voelen zich steeds meer in het nauw gedreven door de aanleg van windparken op de Noordzee. De molens en een energie-eiland die Tennet wil realiseren op de Doggersbank, maken de situatie nog penibeler.
    Frans van den Berg ban.den.berg@hollandmediacorainatie.nl

    „Het is net als met de Indianen. Die werden indertijd in Amerika verdreven van plaatsen waar olie werd gevonden. Windenergie is de nieuwe olie en de vissers moeten daarvoor wijken", constateert secretaris Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond.

    Nu al worden windparken in de Noordzee gebouwd of staan ze in de planning. Deze week sloot Nederland met acht andere Noordzeelanden een akkoord om nog meer molens op zee te zetten en daarbij samen te werken. „Ze willen de regelgeving beter op elkaar afstemmen, maar het is een gemiste kans dat het Verenigd Koninkrijk niet is meegenomen. De Britten staan namelijk wel visserij toe in windparken. Nederlandse, Duitse en Belgische parken zijn gesloten voor vissers. Ze zijn niet alleen bang voor botsingen met de windmolens, maar vooral dat de kabels worden beschadigd. Die liggen namelijk op de zeebodem, terwijl de Britten ze laten ingraven. Dat is nu net het verschil. Nederland gaat voor de goedkoopste oplossing en houdt totaal geen rekening met de visserij."

    ____________________________________________

    Eiland en molens op Doggersbank
    ______________________________

    Het visgebied wordt nog verder ingekrompen wanneer windparken en een groot energie-eiland op de Doggersbank worden aangelegd. Netbeheerder Tennet lanceerde dat plan vrijdag. De Doggersbank ligt op het Britse, Deense, Duitse en Nederlandse deel van het continentaal plat. Het is een ondiepte in de Noordzee van ongeveer driehonderd kilometer lang. Een prima plek voor de plaatsing van nog heel veel windmolens, zeker omdat het[ er veel en hard waait. „Maar het is ook een belangrijk paai- en opgroeigebied voor vissen. Nederlandse vissers halen daar in de zomer veel schol weg. Die mogelijkheden moeten wel blijven", meent de vissersbond.

    Knooppunt 

    Voor de Nederlandse kust worden vanwege de kosten windmolens in bij voorkeur ondiepe delen neergezet. De Britten zijn al bij de Doggersbank actief. Tennet wil andere landen over de streep trekken met de aanleg van een eiland op de Doggersbank. Dat eiland moet het knooppunt worden tussen alle windparken op de hele Noordzee. De dure stroomdraden gaan dan  naar het eiland lopen en vanaf daar naar de omringende landen. De kabels dienen dan tevens als systeem om onderling stroom uit te wisselen. Tennet hoopt dat hiermee de productie van windenergie, naast zonnestroom, fors omhoog kan.

    De aanlegkosten van het eiland van zes vierkante kilometer worden geschat op 1,5 miljard euro. Op het eiland is plek voor werknemers, zijn opslagplaatsen voor onderdelen en komen assemblagehallen. Er is een haven gepland en een landingsstrip voor kleine vliegtuigen. Op het eiland wordt de wisselstroom van de parken omgezet in gelijkstroom voor transport naar de landen.

    Tennet voorziet de aanleg tussen 2030 en 2050 en gaat in de tussentijd praten met de EU en lidstaten. Ook natuurgroepen worden benaderd: het is een Natura 2000 gebied. De komende jaren staan eerst nog windparken zoals Borssele, Hollandse Kust en IJmuiden Ver op het programma. Onderzocht wordt of IJmuiden Ver kan worden gekoppeld met het Britse windenergiegebied.


    NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten