Rechte lijnen door de horizon

Datum:
  • zondag 5 juni 2016
  • in
  • Categorie: , , , ,
  • Drenthe - Hoe windmolens van 200 meter het sociale weefsel van de VeenkoloniĆ«n aan flarden scheuren
    Vijftig molens van tweehonderd meter hoog doorsnijden straks de rechte lijnen en verre horizon van het voormalige veenlandschap in Drenthe. Boeren uit de Veenkoloniƫn willen windmolens op hun land zetten voor schone energie, maar oogsten in plaats daarvan woede en afgunst. Nergens in Nederland is het verzet zo groot als hier. Buren spreken elkaar niet meer, families staan onder spanning, kaart- en biljartclubs vallen uiteen. Hoe kwam het zover?

    Interviews: Joop BoumaBewerking en productie: Wendelmoet Boersema en Jan KruidhofBeeld: Reyer Boxem


    Lees hier

    Trouw

    4 reacties :

    Bakker zei

    Schone energie? In China is een streek ter grote van Utrecht totaal vergiftigd door de winning van een metaal wat nodig is voor de turbines.
    Bij de productie van de kunststof wieken wordt enorm veel energie verbruikt. De hele infrastructuur, nodig om de schamel stroomopbrengst van zo'n moelen op het net te krijgen kost enorm veel materiaal en energie en dan vergeten we nog de trafo stations die nodig zijn om bij veel wind het net niet te overbelasten.

    Windmolens dragen niets bij aan schone energie, alleen heel veel subsidie voor de eigenaren van de molens draagt bij aan het kapitaal van de eigenaren, subsidie die door de kleinverbruiker moet worden betaald.

    Bakker zei

    Ter aanvulling voor de mensen die het allemaal worst zal zijn en niet verder kijken dan hun neus langs is en zich graag laten belazeren: http://www.hetkanwel.net/2011/12/23/de-giftige-waarheid-over-windenergie/

    Bakker zei

    ter aanvulling: http://www.groenerekenkamer.nl/1795/windenergie-nederland-de-dodelijke-keerzijde-van-windenergie/

    h.oldeboom zei

    Ik kwam vanmiddag (5/6/16) door het Eifelgebergte (Duitsland). Bovenop die bergen heeft opoe Merkel molens laten neerzetten; van de 100 draaiden er misschien 3 een beetje vanwege de afwezige wind. Nu schijnt het zo te zijn dat niet de stroomproductie van de molens telt maar het OPGESTELDE VERMOGEN van die dingen telt als CO2 compensatie. Lijkt wel wat op die taxi chauffeur die je aan de andere kant van de stad afzet, waar je niet moet zijn, maar je daarvoor toch wilt laten betalen. Kijk, zo wordt je dus bedonderd en gaan milieu idioten hand en hand met het grootkapitaal en regering om ons te verarmen.

    Een reactie posten