Natuur Wadden in onderzoek

Datum:
  • zondag 5 juni 2016
  • in
  • Categorie: ,
  • DEN OEVER - Hollands Kroon werkt mee aan een groot onderzoek van drie jaar hoe de Wadden kan worden versterkt als natuur- en recreatiegebied. „Mens en natuur moeten beter samen gaan op de Wadden. Dat is ook belangrijk voor onze gemeente”, zegt woordvoerster Noortje Slot.


    Door Ed Dekker - 4-6-2016, 



    Wat toe te staan op de Waddenzee?
    Ook watersportinstanties, Rijksuniversiteit Groningen en natuurorganisaties worden betrokken bij het nieuwe onderzoek, net als andere gemeenten. Na drie jaar worden conclusies getrokken. Het gaat dan vooral over toegestane activiteiten op de Waddenzee. Wat mag er?

    Voor een flink deel grenst Hollands Kroon aan de Waddenzee. De gemeente is lid van de Vereniging van Waddenzeegemeenten. De Waddenzee heeft de status van Werelderfgoed. Slot: „Veel natuurgebieden worden gesloten omdat de mens er schade aanricht. Sluiten is jammer.” Natuur moet juist toegankelijk zijn, stelt zij. „Hoe vind je een goed evenwicht? Dat moet het onderzoek opleveren. De balans tussen menselijk gedrag en kwaliteit van de natuur.”


    Uiteenlopende gegevens zullen worden geanalyseerd. Zoals veranderingen in gedrag en aantallen van vogels en zeehonden. Allerlei data worden verzameld over de recreatievaart. Met cijfers van havens en sluizen. Ook radargegevens van vliegtuigbewegingen en waarnemingen van wadlopers en zeekanoërs worden op een rijtje gezet. Het koppelen van veel informatiebronnen is volgens projectleider Kim Uittenbosch ’uniek’.


    NHD





    3 reacties :

    h.oldeboom zei

    Ik zou zeggen: Polder die Waddenzee maar in; kunnen we fijn huizen bouwen, wegen aanleggen met hier en daar een natuurgebiedje. Hoognodig om de toevloed van gelukzoekers op te vangen en zo de nodige ruimte voor hen te scheppen.

    Sam Kooy zei

    Al weer een geintje van die verfoeide wethouder Meskers ? Poten af van de Wadden v.w.b. recreatie !! Is natuurgebied zo hij dat niet heeft begrepen.

    P.v.d.Munnik zei

    Noortje Slot raaskalt in opdracht van het holle vat Theo Meskers maar wat. De natuur op de Waddenzee moet toegankelijk zijn vinden ze.
    We hebben een zeedijk langs het Wad waar geen voetganger of fietser mag vertoeven(van NHL), wel mogen de helikopters op lage hoogte de stilte verstoren.
    Er moeten weer vermogens uitgegeven worden aan zinloze onderzoeken terwijl Het college van HK stelt dat de ophaalbrug in Anna Paulowna, noodzakelijk voor het watertoerisme, moet plaats maken voor een vaste brug.
    Wethouder Meskers en kornuiten, kunnen jullie het nog gekker maken?

    Een reactie posten