’Woede na overschot zorggeld is onterecht’

Datum:
  • dinsdag 10 mei 2016
  • in
  • Categorie: , ,
  • SCHAGEN - De samenwerkende ouderenbonden in Schagen zijn woedend op de gemeente Schagen, nu die over 2015 1,7 miljoen euro heeft overgehouden aan geld voor zorgverlening. Volgens de bonden past zo’n overschot niet als er tegelijkertijd fors bezuinigd is, maar wethouder Ben Blonk vindt dat appels met peren worden vergeleken.


    Door Ronald den Boer r.den.boer@hollandmediacombinatie.nl - 10-5-2016,

    Schagen hield vorig jaar in totaal 2,2 miljoen euro over op de jaarrekening. Daarvan is 1,7 miljoen euro afkomstig van het zogeheten WMO-budget, bestemd voor zorg aan ouderen en gehandicapten.

    Eugeen Hoekstra van de Lokaal Samenwerkende Bonden van Ouderen in Schagen stelt dat dit nieuws bij senioren ’als een bom ingeslagen is’. Immers, veel ouderen zagen hun licht-huishoudelijke hulp na jaren ineens geschrapt worden. Volgens Hoekstra wekt Schagen de indruk veel te hard van stapel gelopen te zijn met de bezuinigingen ofwel is ze onkundig bezig geweest.

    Peren

    Wethouder Ben Blonk meent dat de critici appels met peren vergelijken. ,,Het meeste geld - 1,3 miljoen - hebben we overgehouden aan langdurige zorg. Denk aan 24-uurs begeleiding door wijkverpleging. De kosten daarvan zijn veel vaker dan verwacht door zorgverzekeraars vergoed in plaats van door de gemeente. Je kunt er op wachten dat die verzekeraars voor de komende jaren aan de bel gaan trekken. Dan komen die uitgaven alsnog bij ons terecht. Dit overschot is eenmalig. Daar kun je dus niet permanent zorguitgaven als licht-huishoudelijke hulp uit betalen. Maar wie nu complexe thuiszorg nodig heeft of huishoudelijke hulp niet kan betalen kan altijd een beroep op ons doen. Niemand mag tussen wal en schip vallen.’’


    Overigens gaat het overschot van 2,2 miljoen naar het onderhoud van de openbare ruimte (wegen, groen). Wethouder Jelle Beemsterboer: ,,Ook heel belangrijk voor het welbevinden van mensen."

    NHD


    2 reacties :

    Bakker zei

    "Maar wie nu complexe thuiszorg nodig heeft of huishoudelijke hulp niet kan betalen kan altijd een beroep op ons doen. Niemand mag tussen wal en schip vallen.’’

    Natuurlijk kunnen hulpbehoevende mensen een beroep doen op de gemeente, alleen vergeet Ben Blonk er bij te vertellen dat ieder beroep zal worden afgewezen, daarvoor ben je ook politicus om ongestraft te kunnen liegen en bedriegen.

    Sam Kooy zei

    Zelfs vanafTexelschaam ik mij kapot voor de opmerking van Beemsterboer in de laatste zin. treuige houding van die man !

    Een reactie posten