Ruimere regels huishoudhulp

Datum:
  • woensdag 18 mei 2016
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Anna Paulowna - De gemeente Hollands Kroon past de regels voor bijzondere bijstand voor schoen-maakondersteuning aan.


    Mike Deutekom adeutekom@hollandmediacombinatie.nl



    Vermogenseis eigen huis geschrapt - Vergoeding hoger 


    Inwoners hoeven niet langer eerst hun vermogen in hun eigen huis te gebruiken en ook de maximale vergoeding voor het inhuren van huishoudelijke hulp wordt verhoogd.

    Hollands Kroon en Schagen hebben de 'lichtere' huishoudelijke hulp (HHI) op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning afgeschaft. Inwoners moeten die hulp nu zelf regelen en betalen. Wel kan men een beroep doen op de bijzondere bijstand als de kosten voor het inhuren van de schoonmaakhulp niet kunnen worden opgebracht.

    Daar zijn wel regels aan verbonden. Niet alleen is er een inkomensgrens, ook werd er gekeken naar het vermogen dat inwoners hebben opgebouwd als ze in het bezit zijn van een eigen huis. De gemeente stelde dat dat geld eerst moest worden gebruikt, voordat er bijzondere bijstand werd verleend.

    Maar onder druk van de maatschappelijke onrust over het stopzetten van de huishoudelijke hulp, past het college van burgemeester en wethouders het beleid nu aan. De gemeente concludeert dat inwoners moeite hebben met het verhogen van hun hypotheek. „Deze moeite is voor een deel gevoelsmatig. Ze hebben hun hele leven hard gewerkt om geen schulden te maken en het huis vrij te krijgen. Nu moeten ze op gevorderde leeftijd - velen zijn ouder dan tachtig jaar - nog naar de bank om de hypotheek te verhogen. De kans bestaat dat deze inwoners in de problemen komen", zo luidt het ambtelijke advies.

    Omdat naar verwachting vooral de minder zelfredzame ouderen zullen afzien van bijstand voor de schoon-maakondersteuning als dat betekent dat ze een nieuwe hypotheek op hun huis moeten nemen, kiest het college nu voor zekerheid en schrapt ze de vermogenseis met betrekking op de eigen woning. De (over)waarde van het huis wordt niet langer meegewogen in de beslissing over het verlenen van bijzondere bijstand.

    Daarnaast verhoogt het college de maximale uurvergoeding voor de hulp. Dat was 12,50 euro per uur en wordt 16 euro per uur. Dit omdat er voor 12,50 per uur geen bureau kon worden ingeschakeld. Hulp via een bemiddelingsbureau kost tussen de 15 en 17 euro per uur.

    NHD






    1 reacties :

    Sam Kooy zei

    Gauw wat water bij de wijn doen vóórdat de Raad van beroep uitspraak doet. Wat een ongelooflijke schoften zitten er in dit dagelijks bestuur van Hollandskroon. Hun handelen is wat ondergetende betreft niet meer te rijmen.

    Een reactie posten