Gemeenten mogen niet zomaar op huishoudelijke hulp korten

Datum:
 • woensdag 18 mei 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Utrecht - Gemeenten mogen inwoners niet zomaar korten op huishoudelijke hulp zonder duidelijke onderbouwing. Ook moeten gemeenten passende hulp bieden als dat nodig is, zodat mensen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.  Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CrvB), de hoogste bestuursrechter, woensdag geoordeeld.
  Volgens de bestuursrechter is huishoudelijke hulp wel degelijk onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn. Dat betekent dat ze verplicht zijn om bij te springen als mensen zelf hun huis niet kunnen schoonmaken.

  Eerder beweerden sommige gemeenten dat dit niet zo was. Een aantal rechtbanken in Nederland deed hierover tegenstrijdige uitspraken.

  "Gemeenten kunnen niet langer wegduiken. Wel vinden wij het een schande voor de getroffen senioren dat er een rechter aan te pas heeft moeten komen. Dit had de politiek moeten voorkomen", zegt Liane den Haan, directeur bij ouderenorganisatie ANBO.

  Spoed

  Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een beperking en chronisch zieken, vindt dat gemeenten die de afgelopen tijd in de fout zijn gegaan, nu ''als de bliksem'' hun beleid moeten aanpassen.

  ''Ze moeten hulp gaan bieden als het nodig is. En mensen die onterecht geen of te weinig huishoudelijke hulp hebben gekregen, moeten die alsnog krijgen. We gaan de staatssecretaris vragen om erop toe te zien dat gemeenten dit met spoed gaan doen'', zegt Illya Soffer, de directeur van de organisatie.

  Nu.nl 18-5-2016

  Uitspraak


  __________________________________________________________
  Reactie College Hollands Kroon

  Reactie uitspraak Centrale Raad van Beroep over huishoudelijke hulp

  We hebben vanmorgen kennis genomen van de uitspraak. Het lijkt er op dat we ons beleid op punten moeten aanpassen. We kijken nu wat de precieze gevolgen zijn en hoe we daarmee het beste kunnen omgaan. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners zelfredzaam zijn. We  willen dan ook dat zelfredzaamheid een belangrijke plek in ons beleid blijft houden. We hopen volgende week in het college een besluit te nemen over de stappen die we nu moeten nemen, zodat inwoners zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn.

  ____________________________________________________________

  3 reacties :

  Sam Kooy zei

  Nee, natuurlijk niet toegeven. Dat zijn we van het bestuur van HK wel gewend. Eerst de mensen nog even willens en wetens in onzekerheid laten verkeren. En dan .....als klap op de vuurpijl doen alsof zij (BenW van Hollandskroon) de grootste weldoeners zijn.

  Sam Kooy zei

  College BenW van HK en met name (wethouder) van Gent heeft hier een beleidsblunder gemaakt van de eerste orde ! Opstappen nu van Gent. Jij bent het naar eigen mening waard ouderen te belazeren maar je bent het geenszins waard om een dergelijke positie te bekleden. Opdonderen !

  Bakker zei

  Het zal allemaal theoretisch wel kloppen dat de gemeentes niet zomaar mogen korten op huishoudelijke hulp, maar kan iemand me vertellen wie tegenwoordig de gemeentes nog een halt toeroept?

  In Schagen heerst volstrekte anarchie betreffende de illegale windmolen van Schuijt, in Hollands Kroon bepaalt de gemeente hoe ze het "beleid" uitvoeren en niemand vanuit Den Haag die deze kleine koninkrijkjes tot de orde roept.

  Politiek en ambtenaren, corrupt of niet, bepalen de gang van zaken in de gemeentes en niemand anders.

  Een reactie posten