Gemeenten moeten beleid aanpassen en thuiszorgmedewerkers gecompenseerd voor onterecht verlies van werk

Datum:
 • woensdag 18 mei 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • De FNV is blij met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep vandaag over de huishoudelijke verzorging. De uitspraak geeft eindelijk duidelijkheid over de verantwoordelijkheid van gemeenten om de huishoudelijke zorg in stand te houden. 


  “Gemeenten zoals Hollands Kroon, Amsterdam en Utrecht die de huishoudelijke verzorging hebben afgeschaft of cliënten massaal korten op hun zorg moeten dit nu zo snel mogelijk terugdraaien. Kwetsbare cliënten en thuiszorgmedewerkers mogen niet langer de dupe worden van gemeenten die de wet niet naleven,” aldus Sarah Dobbe van de FNV. 

  18 mei 2016 FNV

  De FNV vindt het schrijnend dat deze uitspraak nodig is om gemeenten zover te krijgen de thuiszorg voor hun inwoners goed te organiseren. Deze uitspraak laat duidelijk zien dat deze gemeenten tegen de wet handelen. “Tienduizenden thuiszorgmedewerkers zijn zeer waarschijnlijk onterecht ontslagen en nog veel meer kwetsbare cliënten hebben onterecht zorg verloren. Cliënten en thuiszorgmedewerkers die hierdoor gedupeerd zijn moeten hiervoor door de gemeenten met terugwerkende kracht gecompenseerd moeten worden,” zegt Dobbe
  De Raad oordeelde vanmorgen dat de huishoudelijk zorg onder de WMO valt. Ook oordeelde de Raad dat huishoudelijke verzorging niet toegekend kan worden op basis van het resultaat ‘schoon en leefbaar huis’. Volgens de Raad is dit namelijk niet objectief vast te stellen, ofwel, om welk niveau van schoon gaat het, welke activiteiten moeten er gedaan worden en welke tijd er daarvoor staat. Dit leidt tot rechtsonzekerheid voor cliënten Het MO-protocol dient volgens de Raad leidend te zijn. 

  “We zijn enorm blij met deze uitspraak. We voeren al maanden actie met de FNV tegen het afschaffen van de huishoudelijke zorg in Hollands Kroon en Schagen. Nu blijkt dat ook de Centrale Raad van Beroep ons gelijk geeft. Nu gaan we onze gemeente houden aan deze uitspraak en zorgen dat vóór 1 juli het beleid aangepast wordt. Dan kunnen wij onze cliënten weer de zorg geven die ze nodig hebben en verdienen,” zegt Mirjam uit Hollands Kroon.

  Op 4 december heeft de FNV afspraken gemaakt met het Kabinet en de gemeenten (georganiseerd in de VNG) om de bezuinigingen op de thuiszorg met 300 miljoen verder terug te dringen. De FNV verwacht dan ook dat gemeenten zich aan deze afspraken houden. Op dit moment bezuinigen veel gemeenten meer dan wordt opgelegd. Onlangs is gebleken uit onderzoek van Binnenlands Bestuur dat veel zorggeld niet aan zorg besteed wordt en dat 310 miljoen zorggeld bij gemeenten op de plank blijft liggen. Daarbij bleek recent dat 80% van de extra gelden (Huishoudelijke Hulp Toelage) die beschikbaar zijn voor gemeenten om werkgelegenheid te behouden ook niet besteed wordt.
  Op donderdag 19 mei vindt in de Tweede Kamer een debat plaatst over TSN en over de WMO. In aanloop op dit debat zal een delegatie thuiszorgmedewerkers aan kamerleden een ‘reparatieset’ voor de WMO aanbieden, om hen op te roepen de wet en de naleving daarvan te repareren. Zodat geld voor zorg ook aan zorg besteed zal worden en gemeenten de wet gaan naleven. In ieder geval Vera Bergkamp (D66), John Kerstens (PvdA) en Renske Leijten (SP) zullen voorafgaande het debat met de thuiszorgmedewerkers in gesprek gaan. 
  3 reacties :

  Sam Kooy zei

  En tóch vinger aan de pols blijven houden........... te vertrouwen zijn die lieden in HK niet meer !

  Theo Moras zei

  Jammer dat ze iedere keer hun eigen glazen in gooien dan heb geen vertrouwen meer in die lui.
  Nu is het vluchtelingen vraagstuk weer aan de beurt,eerst zouden het er zeker 600 tot 800 worden volgens het college.
  Als een blad aan een boom slaan ze om en doen net of de inwoners dat nu uit moeten of mogen maken.
  Van zoiets heeft de burger meer dan z'n vol, en wat zal het volgend euvel weer worden is de vraag bij iedereen,dat krijg je als je ze niet (meer?) vertrouwen kan

  h.oldeboom zei

  @ Hr. Moras

  Als u een vergadering van de gemeenteraad bijwoont en de agenda vergelijkt met de actuele gebeurtenissen in HK, dan zal het U opvallen dat de burgers hier dom en onwetend gehouden worden en door B&W + raad voortdurend voor voldongen feiten geplaatst worden. De 2 nieuwe partijen LADA en Senioren zijn de trekpaarden met blindkappen van VVD en CDA met aan de zijlijn de PvdA geworden en ploegen voor hen gewillig het land zonder te weten waar zij lopen om. Politiek gezien een groot succes voor het ancien regime; voor de democratie een ramp en zeker voor de kiezers op LADA en Senioren die niet harder bedrogen hadden kunnen worden.

  Een reactie posten