Covra weerspreekt opruimactie bij reactor

Datum:
  • vrijdag 20 mei 2016
  • in
  • Categorie: , ,
  • Petten - In de periode dat Frans Saris directeur van ECN was (1996- 2002) is slechts een kleine hoeveelheid extra afval van de kernreactor in Petten afgevoerd naar Zeeland. Dat meldt Covra, waar het radioactief afval uit Petten wordt opgeslagen.
    Roel van Leeuwen  

    Volgens Suis is onder zijn leiding al het laag- en middelradioactief afval uit Petten voor april 2002 afgevoerd naar Covra. Uit het feit dat er nu opnieuw laag- en middelradioactief afval in Petten aanwezig is, concludeert de oud-topman van ECN dat NRG - dochterbedrijf van ECN en exploitant van de reactor - illegaal afval heeft gezet bij het historisch afval dat nog naar Covra moet worden afgevoerd.

    Vraag is of het klopt dat destijds al het laag- en middelradioactief afval al is afgevoerd. Volgens Covra is in genoemde periode een kleine hoeveelheid extra afval aangeboden vanuit Petten. Dat lijkt in tegenspraak met de door Saris geschetste opruimactie. Volgens Covra is NRG bovendien één van de klanten die jaarlijks afval aanbiedt.

    Saris hekelt de veiligheidscultuur bij NRG. Hij diende een officiële klacht in bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Hij waarschuwt onder meer voor mogelijke terroristische dreiging als gevolg van een gebrekkige beveiliging in Petten.

    Serieus 

    Volgens de ANVS dreigt er echter geen gevaar bij de kernreactor in Petten. „We nemen de klacht via een serieus traject in behandeling. Maar er is nu geen reden om aan te nemen dat het onveilig is", aldus de ANVS. De directie van ECN/NRG doet afstand van de beweringen van Saris. 'Het afval ligt veilig opgeslagen en voldoet aan de gestelde wet- en regelgeving.'

    Saris heeft sinds hij met veel bombarie vertrok bij ECN meerdere keren de publiciteit gezocht. Zo schreef hij een boek waarin hij beweerde dat Petten in november 2001 aan een meltdown was ontsnapt. Iets wat later door toenmalig minister Cramer werd weersproken. Hij maakt er geen geheim van dat hij vreest dat ECN failliet gaat door de 'nucleaire ellende' bij NRG en dat ook alle kansrijke duurzame activiteiten van het bedrijf ten onder gaan.


    0 reacties :

    Een reactie posten