Amsterdam draait korting thuiszorg voorlopig terug

Datum:
 • donderdag 26 mei 2016
 • in
 • Categorie:
 • Amsterdam draait alle kortingen op thuishulp terug. Mensen met recht op huishoudelijke hulp krijgen voorlopig weer net zo veel uren als voor 1 januari.

  Het gemeentebestuur nam dat besluit nadat de rechter vorige week in vier zaken had bepaald dat mensen onterecht waren gekort op huishoudelijke hulp. Diezelfde week kwam er ook een uitspraak over thuishulp van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter. Die stelde dat gemeenten wel degelijk verantwoordelijk zijn voor het poetswerk in huizen van mensen die dat zelf niet kunnen.

  Structurele oplossing

  Wethouder Eric van der Burg van Amsterdam heeft besloten niet in beroep te gaan en het beleid direct aan te passen. Daarna bekijkt hij of er een structurele oplossing mogelijk is. Dat kost de gemeente dit jaar 4 tot 5 miljoen euro.
  Ook de gemeenten Hollands Kroon en Schagen hebben besloten dat de huishoudelijke hulp terugkeert. Vorige maand stopten ze ermee omdat de hulp niet onder de taken van de gemeente zou vallen.

  Afwachten

  De branchevereniging van zorginstellingen, Actiz, is blij dat de eerste gemeenten gevolg geven aan de rechterlijke uitspraken. "We hebben veel mensen moeten ontslaan, naar nu blijkt onterecht, en het zou fijn zijn als we die weer in dienst kunnen nemen.", zegt directeur Jan de Vries. "We moeten nu afwachten of er meer gemeenten hun beleid aanpassen en weer thuishulp gaan inkopen. En dan ook een reëel tarief willen betalen, gewoon volgens de cao."


  NOS
  0 reacties :

  Een reactie posten