Agrariërs willen geld vogelbeheer

Datum:
 • zaterdag 7 mei 2016
 • in
 • Categorie: ,
 • Burgerbrug - Agrariërs in de regio vinden het oneerlijk dat ze sinds dit jaar niet langer een vergoeding krijgen voor het weidevogelbeheer dat zij doen. Het gaat om 'een paar honderd euro' - en dat geld is welkom maar ze voelen zich aan de kant geschoven.
  Lydia Jasper

  Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANL) Hollands Noorden liet hen vorig jaar weten dat de eisen voor deelname aanmerkelijk werden verzwaard en de budgetten stevig waren gekrompen.

  Met name in het gebied van De Frisse Wind - dat in februari 2015 met De Rotgangs en West-Friesland opging in Hollands Noorden - vielen veel gebieden af. Daarbij hield de vereniging bepaalde criteria aan, zoals aantallen weidevogels, ktuidenrijkdom en openheid in het gebied.

  Discussie

  De brief kwam agrariërs rauw op het dak vallen. Ook omdat er volgens hen discussie mogelijk is over deze voorwaarden.

  „Deze samenwerking is na zes jaar eenzijdig opgezegd", stelt Gerrit Rademaker uit Petten. „Oneerlijk. Zeker omdat ons was voorgehouden dat deze nog een aantal jaar zou voortduren. Ik heb altijd te horen gekregen dat ik goed bezig was. Alle lof. Maar nu doe ik er te weinig aan." Dico Visser uit Eenigenburg was volop aan het investeren. „Ik heb kruidenrijke, unieke veengrond." Jan Dirk Boontjes uit Burgerbrug heeft het over willekeur: „Het is mij onduidelijk waarom mij en anderen de wacht is aangezegd, terwijl twee biologische boeren vlakbij wel hun vergoeding houden. Ik blijf me inzetten voor weidevogels, maar moet dat nu zelf betalen."

  Regeling 

  ANL Hollands Noorden voert beleid uit van de provincie. Volgens woordvoerder Saida Ahyad concentreert die zich op de kerngebieden waar de weidevogelpopulatie kans heeft om te groeien. „Kans is dat hebafgesloten contract met deze agrariërs - na zes jaar - is verlopen en ze niet in aanmerking kwamen voor de nieuwe regeling. Voor degenen die onder de oude afspraken vielen, was er een overgangsregeling. Ik kan niet op individuele cases ingaan, maar er is geld vrijgemaakt voor weidevogel-beleid. Zoals vergoedingen voor inzaaien van bloemenranden. Dan moeten betrokkenen zelf actie naar ons toe ondernemen."

  NHD
  0 reacties :

  Een reactie posten