Vluchtelingenopvang: Pettemers willen meehelpen

Datum:
 • vrijdag 15 april 2016
 • in
 • Categorie: , ,
 • Petten - Veel inwoners van Petten willen meehelpen om de opvang van vluchtelingen in hun dorp tot een succes te maken.

  Marten Visser

  Dat bleek gisteravond tijdens de inloopbijeenkomst die in het kustdorp werd gehouden. Dorpsbewoners konden er hun vragen stellen aan medewerkers van onder meer gemeente, politie, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en mensen van het onderwijs.

  Uiteraard werden er kritische kanttekeningen geplaatst bij de komst van 225 vluchtelingen naar Huis ter Duin in het kleine dorp. Zo vragen diverse dorpsbewoners zich af of de verveling niet toe zal slaan bij de buitenlanders, omdat er in Petten nu eenmaal niet zoveel te doen is. Veel mensen besloten juist daarom zich als vrijwilliger aan te melden bij het COA of bij andere instanties. Ze willen graag meehelpen bij het organiseren van activiteiten voor de tijdelijke bewoners van hun dorp. „We hopen dat mensen zich vooral in willen zetten voor activiteiten buiten de opvang", zegt Gerrie van den,Berg van het COA.
  _________________________________________________________

  'Hopen dat ze hier dat er een beetje gelukkig worden'
  ______________________________________

  Mensen willen graag duidelijkheid, merkte ze. „We krijgen veel vragen over praktische zaken. Of al die 225 mensen in één keer aankomen, bijvoorbeeld."  Dat zal niet zo zijn, weet Van den Berg: de instroom gaat gefaseerd. Dorpsbewoonster Anneke Heijnen hoopt dat het allemaal goed geregeld is straks. „Ik vind wel dat er een beetje laat over allerlei dingen wordt nagedacht, dat heeft ook een beetje de landelijke overheid niet goed geregeld." Het zal wel goed komen, denkt haar man Henk. „We hebben ruimte zat. Ik hoop dat het zo geregeld wordt dat ze hier ook nog een beetje gelukkig zijn. En dat er voor  die mensen ook nog wat werk is."

  _____________________________________________________________________


  VLUCHTELINGENOPVANG  Voorbereidingen treffen terwijl er nog heel veel onduidelijk is 

  'Opvang niet in één dag vol' 

  Bouwers met zeventig man tegelijk aan de slag * Noodlokaal voor onderwijs 

  Marten Visser m.vrsser@hollandmediacombinatie.nl
  _______________________________

  Vervolg  Petten - Wanneer komen ze nou precies, die vluchtelingen? Een veel gestelde vraag gisteravond in Petten.

  Exact kunnen ze het bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog steeds niet zeggen. „We werken toe naar oplevering van Huis ter Duin half mei. Maar het is niet zo dat het dan een dag later vol zit met vluchtelingen. We moeten een grote groep mensen plaatsen. Daar zit veel werk aan, dus zo snel gaat dat niet", meldt woordvoerster Gerrie van den Berg.

  Veel bezoekers van de informatieavond namen ook even een. kijkje bij  de mensen van bouwbedrijf Tuin uit Zijpe. De Pettemers kunnen dagelijks met eigen ogen zien dat zij zich, met hulp van onderaannemers, uit de naad werken in Huis ter Duin. Vaak lopen er zo'n zestig tot zeventig bouwvakkers tegelijk rond in het pand, waardoor het werk flink opschiet.

  ___________________________________________________

  Positief

  Bij de mensen van de Dorpsraad Petten kwam weinig kritiek binnen gisteravond, vertelt Greet Andriesse. „Een enkeling zei: 'ik moet eerst nog maar eens zien of het allemaal goed komt
  Maar de meeste mensen waren positief."
  ___________________________________________________

  De bouwers streven er naar om het pand in week zo (16-20 mei) op te leveren. Hoe de groep bewoners van Huis ter Duin er precies uit zal zien is nog niet duidelijk. Het zullen vooral gezinnen met kinderen zijn. Maar hoeveel kinderen er precies naar Petten gaan komen blijkt pas op het laatste moment. Hoe oud ze zijn ook.

  Surplus 

  De kinderen in de basisschoolleeftijd gaan naar openbare school De Springschans in Petten. Waarschijnlijk komen de buitenlandse kinderen in een speciale klas. Daarvoor moet wel ruimte worden gevonden, wellicht in de vorm van noodlokalen. Ook wordt nog gekeken of bestaande gebouwen een tijdelijke oplossing zijn.

  _____________________________________________________

  Wegwijs

  Het COA is blij met de positieve reacties van de bewoners van Petten. Diverse bezoekers kondigden aan zich graag in te willen zetten voor de noodopvang. Zo boden verschillende mensen aan de vluchtelingen wegwijs te maken in het dorp.
  ______________________________________________________

  Peuters kunnen terecht op kinderdagverblijf De Pettenvlet aan Zee. Voor de, geringe, eigen bijdrage die de ouders moeten betalen gaat de gemeente een oplossing bedenken, zo meldt wethouder Ben Blonk.

  NHD  1 reacties :

  Anoniem zei

  Nou, succes ermee!

  Een reactie posten