Onafhankelijke Commissie wil wel windmolens Zwaagdijk

Datum:
 • woensdag 20 april 2016
 • in
 • Categorie: ,

 • Zwaagdijk – “Onthutsend verbijsterend” noemt de Stuurgroep tegen Wind turbines in de Linten de bijeenkomst van de onafhankelijke commissie (ARO) van de prov. NH. Deze commissie zou een onafhankelijk en deskundig oordeel gaan uitspreken of de plaatsing van 5 Turbines in Zwaagdijk Oost aan de ruimtelijke regels voldoet.
  De Stuurgroep ging welgemoed naar Haarlem met een pakket feiten en vastgesteld beleid dat de landelijke ruimte bij Zwaagdijk Oost groen en weids open moet blijven. Voor de zekerheid hadden zij alle vastgestelde afspraken en wetgeving hierover vastgeplakt op een doorzichtig plastic. Zodat het maar vast bleef zitten en staan.
  Een lid van de commissie vertelde dat hij op de Westfrisiaweg reed, heen en weer naar Enkhuizen en dat hij dacht bij Zwaagdijk Oost: wat een mooie plek om Windturbines neer te zetten. De rest van de commissie stond achter deze uitspraak. Een historica uit de commissie vertelde dat er vroeger veel molens hadden gestaan bij Zwaagdijk Oost (?) In de17 eeuw en dat met de nieuwe tijd nu, daar windturbines moesten komen. Want de nieuwe ontwikkelingen op het land: grotere schuren, agrarische schaalvergroting maakten dat men niet achter kon blijven; daar hoorden Windturbines bij.
  Men kon niet alles bij het oude laten. De recreant in Medemblik zou genieten van de frêle ranke windwieken.  Dit was de ruimtelijke onderbouwing van de commissie.
  Iemand uit het publiek mocht een mening zeggen: heel toevallig was dit de landschapsarchitect van de provincie NH: dhr. Eker. Hij was ook degene die de beleidsregel had geschreven waarin staat dat het dorp Zwaagdijk Oost een stedelijk karakter heeft. Hij gaf aan dat de foto, die de gemeente Medemblik mee had van de Windturbine de Ambtenaar, gezien vanuit de winkelstraat, gefotoshopt was. Het vastgestelde beleid, dat alle windturbines op 600 meter van de bebouwing moet zijn in NH, gold niet voor Zwaagdijk Oost: want de Westfrisiaweg gaf ook al geluidsoverlast, dus dan kon het daar wel op 500 meter.
  De Stuurgroep kan de bewoners van Medemblik niet uitleggen, op welk inhoudelijk besluit de commissie ARO haar oordeel heeft geveld

  Medemblik Actueel 20-4-2016


  0 reacties :

  Een reactie posten